'ŽENIJALNI DANI'

Hrvatska kina preplavit će snažne ženske priče, stiže i premijera 'Ekskurzije' Une Gunjak

29.02.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Jubilarno, deseto izdanje "Ženijalnih dana" u organizaciji Kino mreže održat će se od 4. do 10. ožujka u kinima diljem Hrvatske, čime se program pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana žena 8. ožujka.

Prikazat će se šest filmskih ostvarenja s fokusom na snažne ženske priče, a ovogodišnji novitet je Doku-dan koji će se obilježiti 6. ožujka dokumentarnim film "Voljeti Patriciju Highsmith" u desetak kina diljem Hrvatske.

Ove godine sudjeluje 30 nezavisnih kina, s premijernim i repriznim filmovima u kojima glavnu riječ vode žene.

Iz HAVC-a kao posebnu filmsku poslasticu ističu premijerno prikazivanje dugometražnog prvijenca redateljice Une Gunjak, "Ekskurzija", koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Nukleus Film.

Novi film autorice koja je za kratkometražni film "Kokoška" osvojila Europsku filmsku nagradu, svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente.

U središtu radnje je djevojka koja privlači pažnju starijeg dečka, a nakon što se poslije igre istine i izazova proširi glasina da je trudna to ugrozi ekskurziju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Obala film centar / SFF

Program uključuje i film "Čelične magnolije" Herberta Rossa koji ove godine obilježava 35. obljetnicu, a za koji je Julia Roberts osvojila svoju prvu nominaciju za Oscara. Uloge su imale još Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis i Daryl Hannah.

Norveški film "Kraljica plesa" Aurore Gossé , premijerno prikazan na Berlinaleu, donosi priču o dvanaestogodišnjoj Mini koja se, unatoč tome što ne zna plesati i nedostatak samopouzdanja, prijavljuje na audiciju za školsku plesnu skupinu.

U sklopu Mjeseca frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom prikazat će se romantična drama "Okus ljubavi" Trana Anh Hunga, o neobičnoj ljubavnoj vezi između vrhunske kuharice i njenog poslodavca, francuski kandidat za Oscara 2024. i dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu.

Tu su i dva dokumentarca - "Voljeti Patriciju Highsmith" švicarske redateljice Eve Vitije i dokudrama "Mala plava djevojčica" Mone Achache.

Prvi se temelji na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća,, a u drugom redateljica oživljava lik vlastite majke, francuske spisateljice i fotografkinje Carol Achache. Glavnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Marion Cotillard.

Iz HAVC-a kažu kako je cilj novog programa Doku-dan promocija dokumentarnog filma i poticanje na razmišljanje o važnosti dokumentarne forme.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Kino Mreža je uključena i u Mjesec frankofonije koji se tijekom ožujka realizira u suradnji s Francuskim institutom.