umrtvljeno tržište

Zadnja nada Hollywooda: 'Dina 2' stiže u kina, hoće li vratiti publiku pred veliki ekran?

28.02.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Studiji u Hollywoodu, multipleksi i filmski distributeri nadaju se da će zvjezdana snaga nastavka znanstvenofantastičnog epa, kao i njegov impresivan vizualni sadržaj odvući gledatelje od streaminga i kauča te ih uvjeriti da gledaju više filmova u kinima

Od početka godine poslovanje multipleksa u SAD-u nije ni sjena onoga otprije godinu dana, kada su uspješnice 'Avatar: Put vode' i 'Ant-Man i Wasp: Kvantumanija' generirale milijarde dolara na globalnoj razini. Iako su filmovi s relativno skromnim budžetom, kao što su 'Zle djevojke' Paramount Picturesa i 'Bob Marley: Jedna ljubav' nedavno nadmašili očekivanja, 2024. je zasad bila pustinja za visokobudžetne megahitove.

'Dina 2' kreće s prikazivanjem 28. veljače, a vlasnici kina nadaju se da će ubaciti umrtvljeno tržište u višu brzinu.

'Kamo god dođem, svi me pitaju: 'Kad kreće 'Dina'? Kada je premijera?' Treba nam taj prvi blockbuster za početak godine jer blockbusteri potiču prodaju ulaznica za druge filmove, a mislim da će 'Dina 2' biti taj film', kazao je Bob Bagby, predsjednik Nacionalne udruge kina. Vlasnik i glavni izvršni direktor sto godina starog lanca B&B Theaters kaže da je pretprodaja ulaznica za nastavak 'Dine' najbolja od koncertnog filma 'Taylor Swift: The Eras Tour', a on se počeo prikazivati prošlog listopada, piše Bloomberg.

Drugi dio filmske sage redatelja Denisa Villeneuvea temeljen je na znanstvenofantastičnim romanima Franka Herberta o zaraćenim međugalaktičkim dinastijama i već je pobrao pohvale kritičara. Predviđa se da će zaraditi 75 milijuna dolara u SAD-u i Kanadi u svom prvom vikendu. Ako dosegne taj broj, to bi bilo najbolje otvaranje od koncertnog filma Taylor Swift.

Kako bi pojačali interes za filmom, Legendary Entertainment i Warner Bros. Pictures ponovno su u siječnju pustili u kina Villeneuveov film 'Dina' iz 2021., a on je pritom zaradio oko pet milijuna dolara od prodaje ulaznica. Ta je strategija dobro funkcionirala za Walt Disney Co. i ponovno prikazivanje 'Avatara' Jamesa Camerona iz 2009. nekoliko mjeseci prije nego što je nastavak stigao u kina u prosincu 2022.

Nastavak Villeneuveove 'Dine' stajao je 190 milijuna dolara, a u filmu je jaka glumačka postava s Timothéeom Chalametom i Zendayom u glavnim ulogama.

'Dina 2' prvotno je trebala imati premijeru u studenom, ali je odgođena da bi glumci mogli sudjelovati na premijerama u Parizu, Londonu, Južnoj Koreji, New Yorku i Meksiku, što bi inače otpalo zbog štrajka sindikata glumaca i scenarista. Potez, osmišljen tako da nastavak dopre do najšire moguće publike, 'bio je rizik koji se već pokazao isplativim', kazao je izvršni direktor Josh Grode.

Iako analitičari predviđaju da će ovogodišnja prodaja ulaznica za kina u SAD-u i Kanadi ostati otprilike trećinu ispod razine prije pandemije, procjenjuje se na osam milijardi dolara.

Sting i Mickey Sumner na pretpremijeri Dine 2 Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia