PROTEKCIONIZAM

Kina prijeti SAD-u tužbom zbog carina i do 450 posto

29.06.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Kina bi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) mogla pokrenuti postupak kako bi zaštitila svoju industriju čelika, objavilo je ministarstvo trgovine, nakon što su Sjedinjene Države upozorile da uvoz pojedinih kategorija čelika iz Kine pogađa američke proizvođače

Američka komisija za međunarodnu trgovinu objavila je prošlog petka da uvoz nehrđajućeg čelika iz pet zemalja, uključujući Kinu, šteti američkim proizvođačima, što je završna faza u postupku uvođenja antidampinških i antisubvencijskih carina.

Američko ministarstvo trgovine već je uvelo carine u visini do 450 posto na čelične proizvode iz Kine, te carine u rasponu od tri do 92 posto na uvoz nehrđajućeg čelika iz Italije, Indije, Južne Koreje i Tajvana.

Iz kineskog su ministarstva u utorak poručili da će visoke američke carine prisiliti kineske kompanije da s američkog tržišta povuku obuhvaćene kategorije čeličnih proizvoda.

'Interesi kineske izvozne industrije čelika bit će ozbiljno pogođeni i kineska industrija čelika snažno se protivi tome', navelo je ministarstvo u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici.

'Što se tiče pogrešnih metoda SAD-a kojima se krše propisi WTO-a, Kina poduzima i nastavit će poduzimati sve mjere, uključujući podnošenje prigovora WTO-u, kako bi osigurala pravedan tretman za (kineska) poduzeća i kako bi zaštitila njihove izvozne interese', dodaje se u priopćenju.

Čeličane u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču i potrošaču tog metala, povećale su proizvodnju i izvoz unatoč nastojanjima vlade u Pekingu da smanji prekomjerne proizvodne kapacitete. To je zaoštrilo trgovinski sukob između Kine i ostalih proizvođača čelika, poput Japana, Indije i Sjedinjenih Država.

U kineskom ministarstvu trgovine izrazili su duboku zabrinutost zbog protekcionizma u američkom sektoru čelika. Tvrde da su teškoće s kojima se suočava globalna industrija čelika rezultat pada potražnje i da će trgovinski protekcionizam SAD-a dodatno zaoštriti sukobe i sporove.