ULAGANJA U SAD

Kina odbacila ideju spašavanja posrnule Europe

06.03.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Kina je odbacila mogućnost ulaganja većeg dijela svojih golemih deviznih rezervi za spas prezaduženih europskih država, prenose agencije

Doministrica vanjskih poslova Fu Ying izjavila je da Kina ne može koristiti devizne rezerve za spašavanje drugih zemalja, nego da bi njima trebala upravljati po načelu sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti.

'Tim se načelima Kina vodi i prilikom kupnje europskih i američkih obveznica, kao i obveznica MMF-a', izjavila je Fu Ying.

Umjesto pomoći europskim državama, Kina će se i dalje više orijentirati na američko tržište, budući da joj je SAD jedan od najvažnijih trgovinskih partnera.

Kina je već uložila više od 1,3 bilijuna dolara u američke obveznice, a u strahu je da bi bilo kakvo povlačenje tog novca moglo dalje narušiti američko gospodarstvo, što bi moglo rezultirati smanjenjem kineskog izvoza u SAD. Zato Kinezi žele dio novca od kupovine obveznica pretvoriti u ulaganja u infrastrukturu, što bi trebalo otvoriti nova radna mjesta i olakšati oporavak tamošnjeg gospodarstva.

Kina i SAD jedno su drugome drugi najveći trgovinski partneri, a u ovoj godini bi vrijednost te trgovine trebala biti veća od 400 milijardi dolara.