denuklearizacija

Kim posjetio sjevernokorejsku ambasadu u Hanoiju, dan uoči summita provodi u hotelu

26.02.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un posjetio je u utorak veleposlanstvo svoje zemlje u Hanoiju, no ostatak dana uoči summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom proveo je u luksuznom hotelu u kojem je odsjeo

U vijetnamskoj prijestolnici se u srijedu i u četvrtak održava novi susret sjevernokorejskog čelnika i američkog predsjednika koji se nada denuklearizaciji Pjongjanga, premda je rekao da je svjestan da će za to trebati vremena.

Kim je proveo oko sat i pol vremena s osobljem sjevernokorejske ambasade prije no što se, praćen stražom u crnim odijelima koji su se vozili u povorci oko njegova mercedesa, vratio u hotel Melia Hanoi.

Očekuje se da će Trump sletjeti u Hanoi oko 21,15 navečer po lokalnom vremenu (14,15 GMT) i vjerojatno će odsjesti u JW Marriot Hanoi.

Sjevernokorejski vođa stigao je u Hanoi u utorak ujutro nešto prije 11 sati prijepodne nakon trodnevna putovanja uglavnom vlakom.

Kim Jong-un koji je došao iz Kine iskrcao se iz svog glasovitog oklopljenog vlaka maslinasto zelene boje u željezničkoj stanici u Dong Dangu, mirnom vijetnamskom gradiću uz granicu, nakon putovanja vlakom od 4.000 km.

Školarci su pozdravljali Kim Jong-una koji je bio u pratnji najbližih suradnika i osobnih čuvara, mašući sjevernokorejskim i vijetnamskim zastavicama. Kim je pozdravio mnoštvo smiješeći se, a zatim se u mercedesu u konvoju uputio u Hanoi.

Predviđen je kratak privatni sastanak Kima i Trumpa u srijedu navečer prije nego što se održi radna večera, rekla je novinarima Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders u avionu Air Force One na putu za Hanoi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo koji je također stigao u Hanoi u utorak, zahvalio je vijetnamskome ministru vanjskih poslova Pham Binh Minh na njegovim naporima da organizira ovaj summit.

'Želio bih zahvaliti cijelome timu i vijetnamskome narodu, za organizaciju ovog summita', rekao je Pompeo u videosnimci objavljenoj na službenome Twitteru vijetnamske vlade.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je da je u utorak u Hanoi stigao i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, poznat ranije po svojim tvrdim stajalištima prema Sjevernoj Koreji koje je u posljednje vrijeme ublažio. Nije poznato hoće li on sudjelovati na sastanku Trumpa i Kima.

Trump i Kim prije toga su se sastali u lipnju u Singapuru, gdje je Kim naglasio spremnost za 'kompletnu denuklearizaciju'.