'u ime grozne laži'

Kijev najvišem sudu UN-a rekao da Rusija koristi genocid kao izliku za invaziju

19.09.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Ukrajina je najvišem sudu Ujedinjenih naroda u Hagu u utorak rekla da Rusija vodi rat protiv nje "u ime grozne laži" da to čini kako bi spriječila navodni genocid

"Međunarodna zajednica je usvojila Konvenciju o genocidu radi zaštite, Rusija se poziva na Konvenciju o genocidu radi uništavanja", okrećući je naopačke, rekao je sucima ukrajinski predstavnik Anton Korinevič.

Pozvao je Međunarodni sud (ICJ) da odluči da ima nadležnost u potpunosti prihvatiti slučaj i na koncu presuditi da Rusija mora platiti odštetu zbog invazije pod lažnom izlikom.

Rusija je u ponedjeljak pozvala ICJ da odbaci slučaj nazvavši pravne argumente Kijeva "beznadno manjkavima".

Ukrajina je pokrenula postupak pri ICJ-u nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana radi sprečavanja genocida na istoku Ukrajine.

Ukrajina smatra da nije bilo rizika od genocida na istoku zemlje, gdje se od 2014. bori protiv snaga koje podupire Moskva, te da konvencija o genocidu ne dozvoljava invaziju radi sprečavanja navodnog genocida.

Saslušanja, koja bi trebala trajati do 27. rujna, neće se baviti glavnim predmetom spora, već će se usredotočiti na pravne argumente vezane uz nadležnost.

Konvencija definira genocid kao zločine počinjene "s namjerom da se uništi, u potpunosti ili djelomično, nacionalnu, etničku, rasnu ili religijsku skupinu kao takvu".