CENTAR SPLITA DRUGO LJETO U PRAŠINI

Kerum na Zapadnu obalu spiskao već 80 milijuna kuna, a kraj se ne nazire

24.05.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Preuređenje Zapadne obale u Splitu, jedini veći komunalni projekt u mandatu gradonačelnika Željka Keruma, polako počinje dijeliti sudbinu obližnjeg hotela Marjan: rokovi dovršetka konstantno se pomiču, gradilište usred grada izaziva velike prometne probleme, a troškovi su nepredviđeno porasli za najmanje 15 milijuna kuna

Po najnovijim informacijama, obala dugačka petstotinjak metara neće biti dovršena ni do listopada, što znači da će centar Splita morati izdržati i drugu turističku sezonu s bagerima, kamionima i prašinom. U gradskoj upravi tvrde da se tijekom radova pojavio niz poteškoća, od katastrofalnog snijega u veljači i nekoliko kišnih tjedana u travnju do neočekivanih dodatnih radova na instalacijama, no očito što je pomutilo planove: poslovnih krah Konstruktora kao glavnog izvođača te gradonačelnikov hotel Marjan.

Za njega se, naime, gradskim novcem (2,83 milijuna kuna) u more ukopava kolektor za grijanje i hlađenje pa jedan dio obale jednostavno ne može biti dovršen prije kraja tih radova.

Premda je splitski dogradonačelnik Jure Šundov u više navrata javno zaprijetio raskidanjem ugovora zbog kašnjenja, gradska uprava postupila je upravo suprotno: dozvolila je da većinu posla umjesto Konstruktora obavi podizvođač Pomgrad, na račun te dvije tvrtke uplatila je dodatnih 12,5 milijuna kuna, a javno je objavljeno da se neće aktivirati jamstva i naplatiti predviđeni penali. Najnoviji rok dovršetka prve dvije faze radova istječe 30. lipnja, a tek tada na gradilište dolazi nova tvrtka, Zagorje tehnobeton, koja u roku od tri mjeseca treba izgraditi tri ugostiteljska objekta, popločati dio uz more i postaviti urbanu opremu.


Kuriozitet projekta splitske Zapadne obale jest to da javnost još nema uvid u njezin konačni izgled: iako je na javnom natječaju pobijedio projekt mladih arhitekata Jure Bešlića i Ivana Jurića, u međuvremenu je pretrpio brojne intervencije pa su ga se čak i njih dvojica na koncu odrekla. Između ostaloga, umjesto 'morskih skulptura' obalu će krasiti megajahte, jer je Kerum zamislio njihovo privezište upravo ispred hotela Marjan. Od 'plutajuće ribarnice', malog amfiteatra i futurističke žičare od mora do park-šume Marjan također neće biti ništa, a upitno je i kako će izgledati predviđeni ugostiteljski objekti, klupe i sama šetnica jer se - kako su priznali u gradskoj upravi - dokumentacija 'izrađuje u hodu'.

I sama cijena radova kojom se Kerum hvalio početkom prošle godine opasno se približava iznosu potrošenom za uređenje Rive, gdje se 'utuklo' gotovo stotinu milijuna kuna - tu je 31,8 milijuna kuna originalne vrijednosti radova prve dvije faze, zatim dodatni ugovori od sedam milijuna kuna (Konstruktoru) i 5,5 milijuna kuna (Pomgradu) pa 2,83 milijuna za instalacije hotela Marjan pa još 16 milijuna kuna izlicitiranih za treću fazu radova. Ukupno, s PDV-om, gotovo 80 milijuna kuna - ako ne iskrsnu još neki 'dodatni radovi'.

A nakon izbora gradonačelnik je obećao da 'uređenje Zapadne obale građane neće koštati ni kunu'.