BOGAT, BOG ILI UBOG

Kerum na grafitima

01.05.2009 u 11:38

Bionic
Reading

Priča o Kerumu i grafitima počinje u listopadu 2003. kada je Željko Kerum, tajkun i poduzetnik, u intervjuu stanovitoj hrvatskoj tiskovini izrekao banalnu tvrdnju da ime bogat u sebi krije naziv bog, pa je to po njemu znakovita sastavnica

Grafiter iz Lovretske ulice u Splitu vrlo je brzo reagirao i ispod neonskog natpisa Kerum dopisuje riječ ubogi koja u sebi isto krije tri znakovita slova bog. To je bio početak kasnije plodne komunikacije po splitskim zidovima.

Ovih dana prezentacija sabranih fotki te zanimljive prepiske trebala je biti uobličena u izložbu, ali se dogodila tipična hrvatska autocenzura, pa se dogodio omanji skandal.

Pravo je pitanje koliko je taj nepotrebni incident u konačnici naškodio Kerumovu rejtingu, a s obzirom na to da je već imao polemike s dijelom intelektualne javnosti koja je otvoreno pozvala građane da glasaju za bilo koga, samo ne za njega.

On je, očekivano, na taj arogantni neodmjereni poziv odgovorio njihovom retorikom, svadljivo i prepotentno. Umjesto da poentira, samo se dublje uvaljao u polemiku.

Zato bi bilo dobro da se vrati svom najefikasnijem sredstvu, samoironiji i da okrene sve na zafrkanciju. Može izložbu posjetiti osobno, naravno, u društvu neizbježnih novinara i fotoreportera, nasmijati se i dobro zabaviti.

Politika se ionako već pretvorila u spektakl i estradni show gdje su uloge podijeljene i ako ne plešeš i igraš po nepisanim pravilima, ispadaš. Dobar političar je kao dobar konobar, mora se smješkati, biti ljubazan i strpljiv, udovoljavati hirovima, biti snishodljiv i stalno imati na umu činjenicu da je glasač uvijek u pravu. To je osnova politike, ugostiteljstva i turizma, dakle djelatnosti kojima se Kerum planira baviti.