ŠTOGOD ŽENA MISLILA

Kenija ozakonila poligamiju

30.04.2014 u 18:20

Bionic
Reading

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta potpisao je kontroverzni zakon kojim se muškarcima dopušta da imaju nekoliko žena, s time da se prva supruga ne mora slagati s muželjevim izborom.

Njime se građanski zakon, koji muškarcu dopušta da ima samo jednu ženu, usklađuje s običajnim zakonom, u kojem neke kulture omogućuju muškarcima više supruga.

'Brak je dobrovoljna zajednica muškarca i žene, bez obzira bio on monogmana ili poligamna zajednica', izjavio je Kenyatta, prenosi AFP.

Zakon je izglasan krajem ožujka, s time da su zastupnice na kraju napustile sjednicu jer su njihovi muški kolege iz zakona izbacili amandman po kojem se prva supruga mora složiti s muževljevim izborom.

'Kad oženite Afrikanku, ona mora znati da je druga na putu, kao i treća supruga', izjavio je zastupnik Junet Mohammed tijekom rasprave. 'Ovo je Afrika', zaključio je.

Odgovorila mi je zastupnica Sopian Tuya. 'Znamo da se muškarci boje ženskog jezika više nego ičeg, ali na kraju, ako si glava kuće i odlučiš dovesti još jednu ženu ili više njih, onda bi trebao biti dovoljno muško i priznati da bi vaša supruga to ipak trebala znati i s tim se složiti', rekla je.

Tradicionalno i u kulturama koje omogućavaju poligamiju, običaj je bio da muškarci za više partnerica dobiju prethodnu suglasnost prve supruge.

Iako su se i pobornici odgode primjene zakona složili da on samo formalizira tu svakodnevnu praksu, kenijski Savez odvjetnica je najavio da će ga pokušati osporiti.

Zakon je bio meta kritike i kršćanskih lidera, koji su apelirali na predsjednika Kenije da ga ne potpisuje, jer time podriva kršćanske principe braka i obitelji.

Naravno da Kenijka smije imati samo jednog muža.