NEPOSLUH ILI JOŠ JEDAN SPIN?

Kemijski napad dogodio se bez Asadovog odobrenja?

08.09.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Prema spoznajama njemačkih tajnih službi, zapovjednici sirijske vojske već mjesecima zahtijevaju upotrebu kemijskog oružja protiv pobunjenika, a napad tim oružjem možda se dogodio bez znanja predsjednika Bašara al Asada, objavio je u nedjelju njemački list Bild am Sonntag

List prenosi informacije njemačkih obavještajnih službi, prema kojima su sirijski vojni zapovjednici već u nekoliko navrata htjeli upotrijebiti kemijsko oružje.

Njemački špijunski brod 'Oker', koji se nalazi u vodama pred sirijskom obalom i za kojega se ranije govorilo kako je poslan u pomoć sirijskoj oporbi, prisluškivao je dužnosnika sirijske vojske i otkrio da već oko četiri mjeseca zapovjednici zahtijevaju uporabu kemijskog oružja, piše Bild am Sonntag.

List prenosi tvrdnje njemačkih obavještajaca, prema kojima je sirijski režim svaki put odbijao te zahtjeve, a Nijemci na kraju procjenjuju da predsjednik Asad osobno nije odobrio ni napad 21. kolovoza.

Njemačka obavještajna služba BND inače smatra da će se Asad još dugo održati na vlasti, neovisno o planiranim američkim napadima. Bild am Sonntag tvrdi da je šef BND-a Gerhard Schindler u prošli ponedjeljak na tajnoj sjednici odbora Bundestaga za obranu izjavio da će rat u Siriji još dugo potrajati.

'To može trajati još godinama', rekao je Schindler prema navodu lista.

Na tajnoj sjednici parlamentarnog odbora on je usporedio borbe između ustanika i režimskih snaga oko Damaska s bitkom za Staljingrad u Drugom svjetskom ratu. Za alavitsku manjinu u Siriju, kojoj pripada Asad, Damask ima visoko simbolično značenje, poput onoga kakvo je imao Staljingrad za Sovjetski Savez pod Staljinom, rekao je Schindler članovima odbora.

Na istoj sjednici, tvrdi list, glavni inspektor njemačke vojske Volker Wieker izvijestio je parlamentarce o strateškim promjenama u Siriji, koje se očituju u tome da je Slobodna sirijska vojska koju podupire Zapad izgubila vodeću ulogu.

Savez koji se sastoji od dezertera iz vladinih snaga više ne postoji, tvrdi general a prenosi Bild am Sonntag. Umjesto toga, prema Wiekerovim riječima u Siriji dramatično raste utjecaj Al Kaide. Pobunjenici sada strijeljaju sve dezertere iz režimskih redova, prenosi Bild am Sonntag riječi glavnog inspektora Bundeswehra.