PRAVOMOĆNA PRESUDA

Keleminec zbog vikanja 'Za dom spremni' dobio maksimalnu kaznu

19.03.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Visoki prekršajni sud RH pravomoćno je osudio Dražena Keleminca zbog vikanja 'Za dom spremni'

Predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava osuđen je jer je u prosincu 2016. pred sjedištem SDP-a salutirao ustaškim pozdravom, nakon čega je prekršajno prijavljen. Keleminec je sa svojim pristašama tada prosvjedovao zbog uklanjanja HOS-ove ploče u Jasenovcu, na kojoj je također bio istaknut ustaški pozdrav, piše Telegram.

Kažnjen je zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu je izrečena maksimalna propisana novčana kazna od 300 DEM, odnosno 1.131 kune. Zakon za ovaj prekršaj predviđa i moguću zatvorsku kaznu do 30 dana.

Nakon privođenja dva dana je proveo u pritvor, u to mu je obračunato kao 600 kuna pa mu je preostala još 531 kuna. Na presudu se  žalio, ali nije bolje prošao ni kod Visokog prekršajnog suda koji je u presudi između ostalog naveo kako je riječ o službenom pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske (...)

Taj pokret, navodi sud u obrazloženju, simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestacije rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti. Upravo zbog toga ovim uzvikom remete se javni red i mir. Maksimalnu kaznu je dobio jer javnost dodatno uznemirio vičući u megafon.