POLICIJSKA ISTRAGA U TIJEKU

Kelemincu slijedi prijava zbog 'za dom spremni' i prijetnji Pupovcu?

30.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Zbog sumnje u počinjenje prekršaja na javnom okupljanju koje je prošle nedjelje održano u Donjem Srbu zadarska policija provodi kriminalističko istraživanje, doznaje tportal. Naime, na kontraskupu u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) i nekoliko dragovoljačkih udruga uzvikivalo se ustaški pozdrav 'za dom spremni', a šef A-HSP-a Dražen Keleminec, kako su zabilježili mediji, poručio je Miloradu Pupovcu, saborskom zastupniku iz redova SDSS-a, da 'zapamti njegove riječi - ovo mu je zadnja proslava u Srbu'

'U sklopu istraživanja pregledat će se videosnimke (javno okupljanje smo u sklopu svojih ovlasti i snimali), obaviti razgovori i druge radnje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica i identiteta prekršitelja. Nakon završetka istraživanja protiv prekršitelja podnijet ćemo odgovarajuće prijave', kazao je tportalu Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave zadarske.

Podsjetimo, Dan ustanka naroda Like obilježen je prošle nedjelje u Srbu u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske. Istovremeno, uz veliko osiguranje policije održan je kontraskup u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) i nekoliko dragovoljačkih udruga na kojemu je spaljen transparent s petokrakom i kokardama te logom Srpske radikalne stranke. Govori na kontraskupu bili su popraćeni pozdravima 'za dom spremni', a Dražen Keleminec iz A-HSP-a rekao je da '27. srpnja 1941. u Srbu nije bio antifašistički, nego četnički ustanak'.

'Ti su četnici spalili mještane sela Ivezići, čije su kosti tek nedavno ekshumirane. A onda je 1991. ovamo u Srb došao i Šešelj i ponovno podigao velikosrpsku ideju, da ovo bude njihova Srbija, te je ponovno počelo ubijanje i klanje. Zato poručujem Miloradu Pupovcu da zapamti moje riječi - ovo mu je zadnja proslava u Srbu', kazao je Keleminec, a na inzistiranje novinara da odgovori kako to planira postići nije imao odgovor.

Inače, 27. srpnja obilježavao se kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske sve do 1990, no u samostalnoj Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe slavi se 22. lipnja jer je na taj dan 1941. u šumi Brezovici pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred - prva naoružana antifašistička postrojba u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u 2. svjetskom ratu.

Pažnju nekako treba privući - premda uspjeha nema, opasnost je tu

Što se A-HSP-a tiče, jedne od pravaških stranaka čiji je broj i nazive ionako odavno teško pratiti, njeno vodstvo, s obzirom na politički neuspjeh, pokušava postići nešto metodama poput onih koje na više-manje sličan način primjenjuje u Srbu, u kojem već godinama organizira prosvjede protiv antifašista koji obilježavaju obljetnice Dana ustanka. Tako je i prošle godine, kako se požalio, šef A-HSP-a primio od Policijske uprave Donji Srb obavijest da se protiv njega podnosi optužni prijedlog jer je na svom kontraskupu preko razglasa puštao ustašku budnicu 'Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana'.

Istu je pjesmu sredinom veljače ove godine Keleminec s nekolicinom članova svoje stranke otpjevao ispred koprivničkog Prekršajnog suda, što su u pozadini snimali i bilježili policajci, a tražili su ga upravo zbog njena puštanja u Srbu prije godinu dana. Policija ga tada nije privela, nego je pravaško 'zborno' pjevanje zabranjene pjesme zabilježeno i snimljeno kako bi protiv Keleminca bila podnesena prekršajna prijava. Zbog pjevanja pjesme 'Marjane, Marjane' sa spornim stihom koji spominje ustaškog poglavnika Antu Pavelića, čiji lik i djelo vidi kao uzor, Keleminec je kažnjen na Prekršajnom sudu u Zadru.

Valja podsjetiti i da je, osim što ga je HSP izbacio kao nositelja s izborne liste nakon javnog upozorenja da je prije nekoliko godina fizički napao suprugu u redakciji jednih dnevnih novina te da je slučaj istraživala i policija, Keleminec uspio privući pažnju javnosti prije nešto manje od godinu dana, kad mu je propalo postrojavanje stranačke vojske na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Protestirao je Keleminec i protiv HTV-ove 'Latinice', tražeći njeno ukidanje jer je ugostila njegovu suprugu i dala joj priliku javno progovoriti o zlostavljanju u obitelji kojemu je bila izložena. Također je ostalo zabilježeno i to da je prije pet godina, ogorčen što nije zabranjen tjednik Novosti te se i dalje financira iz državnog proračuna, unatoč naslovnici 'Oba, obadva su pala', 50-ak prosvjednika (što je otprilike broj koji se skupi na njegovim 'demonstracijama moći') u pol bijela dana u Zagrebu ispred redakcije novina koje izdaje Srpsko narodno vijeće ritualno palilo zastavu bivše države Jugoslavije. Prije tog čina s pripadnicima Hrvatskog nacionalnog fronta položio je prisegu kojom su se zakleli da će zapaliti svaki broj tjednika Novosti.

No svi ovi njegovi, za neke možda samo ekscesi na koje ne treba trošiti pažnju, jer upravo je to ono što 'autohtoni pravaš' želi, ma koliko god mamili da ih se ignorira, samo su dio mozaika na ovom prostoru na kojem sličnih 'ekscesa', koji to nisu, još uvijek ima previše, upozoravaju mnogi, i uvijek su ne samo 'za dom spremni', nego i u političke svrhe staviti se na raspolaganje onima 'većima od njih', a u čijim rukama mogu postati doista opasno oružje koje lako isklizne iz ruku.