hrvatski sabor

Kekin: Nećemo odustati od smjena odgovornih u aferi 'plin za cent'

26.09.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Zastupnica Kluba Možemo Ivana Kekin rekla je u utorak, uoči sastanka parlamentarne većine, da oporba neće odustati od traženja odgovora i smjena odgovornih osoba u aferi 'plin za cent', među kojima je i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić

''Oporba će i dalje 'dizati' tu temu i neće dozvoliti da ona potone. To da je taj čovjek, koji još i ilegalno gradi, i dalje na čelu državne firme, to sve govori o ovoj Vladi'', rekla je Kekin u Hrvatskom saboru, referirajući se na slučaj bespravne gradnje vikendice na otoku Hvaru iza kojeg također stoji Barbarić. Kekin je, kao i supredsjednica stranke Sandra Benčić, premijera Andreja Plenkovića nazvala mecenom korupcije u Hrvatskoj zbog toga što ljude osumnjičene za kaznena djela ostavlja na pozicijama moći, s kojih mogu utjecati na svjedoke i skrivati dokaze.

„Mi mjesecima očekujemo da se Barbarić smijeni. Nažalost, poruka ovog slučaja je da oni koji su bliski premijeru ne trebaju poštivati zakone, a ostali očito trebaju“, kazala je Kekin. Premijer Plenković ima tri opcije što se tiče HEP-ove afere s preprodajom viškova plina, no nijedna nije povoljna za njega, tvrdi Mostov zastupnik Zvonimir Troskot.

„Kad bi smijenio Barbarića, zamjerio bi se plinskom lobiju. Ako bi smijenio Filipovića, opet bi se našao u problemu jer je već zamijenio jako puno ministara, a ako bi smijenio obojicu onda bi podigao Most koji je cijelu aferu objelodanio“, kazao je . Troskot upozorava da odugovlačenje s donošenjem političkih odluka glede afere HEP šteti hrvatskoj energetici, a ako se odugovlačenje nastavi, država bi se za šest mjeseci mogla ponovno naći usred rasprava o plinu i plinskim aferama.

''Želimo razrješenje te situacije što prije jer energetika dotiče novčanike sviju nas. Nije problem samo Barbarić, on je utjelovljenje jednog nakaradnog sustava kojemu je pripadao'', izjavio je. Iz Domovinskog pokreta poručuju ministar gospodarstva Davor Filipović također mora odstupiti zbog preprodaje plina po 'diskontnim' cijenama.

„Mi smo odmah rekli da i Barbarić i Filipović moraju dati ostavku, ne zbog vikendice nego zbog plinske afere. Tu su obojica kriva“, rekao je zastupnik Stipo Mlinarić.