'plin za cent'

Bačić: Barbarić je dužan srušiti kuću na Hvaru dokaže li se protuzakonitost

25.09.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić dužan je provesti rušenje objekta, ako se rješenje pokaže protuzakonito, izjavio je to ministar Bačić u Krapini na pitanje treba li Barbarić srušiti kuću koju je ilegalno sagradio na Hvaru

"U postupku je proces definiranja protuzakonite gradnje. S obzirom da proces provodi državni inspektorat, a ne moje ministarstvo, ogradio sam se u nekoliko navrata da nisam upoznat je li pravomoćno završen postupak utvrđivanja nelegalnosti gradnje Frane Barbarića", rekao je Bačić.

Kada nastupi ta činjenica, kada se donese rješenje da je protuzakonito, onda je Barbarić dužan provesti rušenje tog objekta, dodoj je Bačić nakon sastanka sa županom Željkom Kolarom i gradonačelnicima i načelnicima.

Bačić je kako je riječ o kaznenom djelu te da će više o toj temi moći reći završetkom pravomoćnog postupka.

"Što se tiče kaznene prijave temeljem čl. 212 Zakona o kaznenom postupku nezakonita gradnja na području koje je proglašeno od posebnog interesa, a što i je obalno područje mora na kojem je gradio Barbarić je kazneno djelo. Prema tome, državni inspektorat bio je dužan podnijeti kaznenu prijavu što je i napravio", zaključio je Bačić.

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić također se povezuje s aferom prodaje viškova plina po bagatelnim cijenama, nazvanom "plin za cent".

Bačić je izjavio da se provodi istraga kako bi se utvrdili razlozi i posljedice razdoblja kada je cijena plina bila iznad potreba hrvatske poljoprivrede zbog punih skladišta.

Predsjednik Vlade, rekao je, već se u nekoliko navrata izjasnio o periodu u kojemu je cijena plina, s obzirom na popunjenost podzemnog skladišta bila višak u sustavu hrvatske privrede.

Tijekom tog razdoblja, plin je prodavan po sniženim cijenama. U tijeku su ispitivanja svih okolnosti kako i na koji način je do toga došlo i o statusu tog procesa će se, u kojemu je učinjena šteta hrvatskoj privredi, odrediti kazna", napomenuo je Bačić.