koronavirus

KBC Split se priprema za vraćanje u normalu

24.04.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Splitski KBC, gdje se liječi 40 posto svih oboljelih od koronavirusa u zemlji, ovih se dana priprema za vraćanje u normalan rad, zbog čega su angažirali posebne timove koji će donositi planove i odlučivati što će se i kako raditi, doznaje se u KBC-u

U toj bolnici, koja je prije početka pandemije postala glavno središte liječenja od koronavirusa u Dalmaciji, hospitalizirano je 130 bolesnika od ukupno, prema jučerašnjim podacima, 320 osoba koje se liječe u Hrvatskoj.

Među 130 splitskih bolesnika više je od 90 nepokretnih, koji su u KBC stigli iz domova za starije i nemoćne osobe, a, nažalost, do sada je u bolnici preminulo 14 osoba, od kojih je njih osam štićenika domova.

U KBC-u Split smješteno je najviše umirovljenika koji su stigli iz Doma za starije u Vukovarskoj ulici, njih 55, te jedan umirovljenik sa Zente, potom njih 19 iz Makarske, 15 iz Dicma i jedan iz Seget Vranjice kod Trogira.

U bolnici je stoga puno gerijatrijskih bolesnika, ali to je bio jedini način da im se spase životi, ističu liječnici. Ostalih 70 pokretnih umirovljenika iz doma u Vukovarskoj ulici i makarskog doma je izolirano u bolnici za medicinsku rehabilitaciju Biokovka.

Splitski liječnici ocjenjuju da će zbog velikog broja starijih bolesnika povratak KBC-a u svakodnevni rad biti mukotrpniji nego u nekim drugim bolnicama, koje nemaju oboljele od koronavirusa, a imaju više bolničkih ustanova.

Podsjećaju da Split nema rezervnu bolnicu već samo jednu smještenu na dvije lokacije - na Firulama, gdje se tijekom pandemije odrađuju hitni i neodgodivi slučajevi, i na Križinama odakle su iseljeni svi pacijenti jer je tamo otvoren Respiracijsko-intenzivistički centar za cijelu Dalmaciju.

Unatoč tome, ozbiljno se razmišlja o pokretanju rada ambulanti, pazit će se gdje je tko od pacijenata bio na popisu, a vodit će se računa i o prioritetima po hitnosti, kažu u KBC-u

Bolnica će pacijente obavijestiti o novom terminu pregleda ili na koji se broj trebaju javiti da bi dogovorili pregled, no to tek treba uskladiti nakon što se izradi plan povratka.