uveden nadstandard

KBC Rijeka niže uspjehe: Povećanje eksplantacijskog programa za čak 100 posto

23.05.2024 u 19:08

Bionic
Reading

KBC Rijeka je lani ostvario povećanje eksplantacijskog programa za čak 100 posto, a uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 posto, istaknula je u četvrtak pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za kvalitetu Renata Dobrila Dintinjana

Rezultat je to odluke ravnatelja KBC-a Alena Ružića donijete prije nešto više od godinu dana u sklopu obnavljanja transplantacijskih timova, kojom se uvodi kadrovski i organizacijski nadstandard u odnosu na minimalno propisane, istaknuto je na konferenciji za novinstvo u tom KBC-u povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

KBC Rijeka je nositelj statusa Referentni centar za transplantaciju bubrega te je vodeći centar u Hrvatskoj. Povijest transplantacijske medicine u KBC-u Rijeka obilježila je prva transplantacija bubrega u široj regiji, obavljena u toj bolnici 1971. godine pod vodstvom Vinka Frančiškovića. Od tada do danas u riječkom KBC-u su obavljene 1244 transplantacije bubrega.

Renata Dobrila Dintinjana je ustvrdila da je transplantacija bubrega za bolesnike s teškim bubrežnim bolestima u pravilu najbolja terapijska opcija koja dovodi do produženja života bolesnika, kao i do bitnog poboljšanja života pacijenata i njihovih obitelji.

Predstojnik Klinike za urologiju Josip Španjol istaknuo je da su od 1971. godine uvedene brojne inovacije, za što je bio potreban veliki entuzijazam liječnika. "Svi sudionici u procesu transplantacije su izuzetno predani i maksimalno posvećeni radu", naveo je glavni bolnički transplantacijski koordinator Željko Župan, zahvalivši se ujedno obiteljima donora na nesebičnom aktu darivanja u emotivno izuzetno teškim situacijama.

KBC Rijeka je u posljednjih 15 godina vodeća institucija po broju darivatelja organa u Hrvatskoj, a u jednom razdoblju čak je 30 posto organa za doniranje dolazilo iz riječkog KBC-a, rekao je Župan. Voditeljica transplantacijskog programa za bubreg Lidija Orlić ocijenila je da transplantacijski i donorski program ne idu jedan bez drugog. "Bolesnici s kroničnim zatajenjem bubrega mogu živjeti na dijalizi, ali je kvaliteta njihova života lošija, a i preživljavanje je lošije", navela je.

sve osim nogometa