klinika za urologiju

Novi uspjeh u KBC Rijeka: Uspješno transplantiran dječji bubreg

26.03.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega. Riječ je o postupku transplantacije dječjih bubrega, operacije koju u Hrvatskoj zasad radi jedino transplantacijski stručni tim urologa KBC-a Rijeka

Iz KBC Rijeka su se pohvalili da ovakve zahtjevne operacije rijetke su i na svjetskoj razini jer postoji vrlo mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi.

'Riječki stručni medicinski tim Klinike za urologiju, od 2018. godine do danas, obavio je tri transplantacije. Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske.

Usprkos zahtjevnosti samog postupka, prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji jesu manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata. Time se povećava  broj  bolesnika s transplantacijom bubrega koja se smatra najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja. U slučaju posljednjeg pacijenta donor u kojeg je, nažalost, dokazana moždana smrt, bio je star tek 10 dana. Primatelj se nakon uspješne transplantacije dobro oporavlja, a bubrezi su promokrili, tj. „proradili“ već tijekom samog zahvata.

Transplantaciju je predvodio glavni kirurg operacijskog tim Josip Španjol, a uz njega su u kirurškom timu bili Dean Markić i Antun Gršković, instrumentarke Vanja Hlača i Sanela Škevin, dok su anesteziološki dio ekipe činili su Mladen Ivanovski i Laura Gunek.

'Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne kao i sam poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega. Budući da se radi o maloj masi funkcionalnog parenhima, kada se tako mali bubrezi transplantiraju u  odraslu osobu, potrebno je čekati i dulje vrijeme pratiti primatelja sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu. S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata potrebno je koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a izazov je bio i za urološke instrumentare koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente s kojima se ne susreću svaki dan jer  se radi o iznimno rijetkoj operaciji,“ istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka ujedno i glavni kirurg operacijskog tima Josip Španjol.