inspekcija u akciji

Kažnjeni zbog jaja i kolača na tržnici: Kazne idu i do 3900 eura

05.03.2024 u 06:54

Bionic
Reading

Državni inspektorat počeo je s detaljnim nadzorom tržnica, a pale su i prve kazne Prodavačica jaja je morala platiti 190 eura, a kažnjena je i jedna prodavačica kolača.

Uskrsne šunke, kobasice, jaja i svježi sir. Uoči Uskrsa inspekcije su krenule češljati tržnice. Prve kazne pale su u Vinkovcima i to zbog jaja i kolača.

"U ovom konkretnom slučaju kontrolirana su na tržnici jaja koja nisu imala oznake zdravstvene ispravnosti, nisu imale oznake farmi i najnormalnije su maknuta s tržišta", objasnila je Kristina Vuljanić iz sanitarne inspekcije za Dnevnik Nove TV.

Prodavačici je oduzeto 90 zatečenih jaja. Dobila je i 190 eura kazne.

'Ljudi od nečega moraju živjeti, znate, a ja vjerujem da je onaj koji je to prodavao to i kvalitetno napravio, domaće je', smatra Mile iz Vinkovaca.

'Mora biti najprije reda. E, onda uvesti recimo opomena pa tako dalje, pa kazna i tako jer nije dobro samo novce uzimati. Kazna je zadnja mjera', komentirao je Ivo iz Vinkovaca.

U Državnom inspektoratu kažu, izrečene su najblaže kazne: za neregistriranu prodaju kreću se od 530 do 9290 eura, a za promet hranom bez oznake zdravstvene ispravnosti, od 190 do 3900 eura.

Do 28. ožujka inspektori će češljati i tržnice i maloprodaju.