pride, lori, dugina obitelj i roda

Kazneno prijavljeni organizatori karnevala u Kaštelama radi poticanja na nasilje i mržnju

06.02.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI“, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na tamošnjem dječjem karnevalu pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji u društvu.

"Paljenje slikovnice s natpisom "mama + mama" s jedne te “tata + tata” s druge strane u duginim bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece - te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije", stoji u utorak u priopćenju Zagreb Pridea.

Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može, poručuje udruga, otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu.

Smatraju kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima nisu sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv njih i njihovih obitelji.

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade", njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje.

  • +14
37. povorka dječjih maškara u organizaciji KKD Poklade Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX