Organizacija za europsku sigurnost i suradnju

Kazahstanski izbori 'zasjenjeni očitim kršenjem prava'

10.06.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Kazahstanski predsjednički izbori 'zasjenjeni su očitim kršenjem temeljnih sloboda', ocijenila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je nadzirala izbore

Zabilježene su 'značajne pogreške u proceduri i brojanju glasova' te se zbog toga ne može 'jamčiti da je postojalo pošteno računanje' u skladu s pravilima OESS-a, rekao je George Tsereteli, voditelj misije te organizacije u kojoj je sudjelovalo oko 300 promatrača.

Činjenica da su snage reda 'nasilno ugušile' prosvjede također je 'duboko uznemiravajuća', rekao je Tsereteli na konferenciji za medije u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu. 'Izborni procesi se još uvijek trebaju reformirati', dodao je.

Nedjeljni izbori su bili zasjenjeni prosvjedima protiv, kako se smatra, dinastičke vladavine u toj zemlji koja dozvoljava samo blago negodovanje otkako je izborila neovisnost od Sovjetskog Saveza. Oko 500 ljudi je privedeno tijekom najvećeg prosvjeda u glavnom gradu u zadnjih nekoliko godina koji nisu toliko učestali.

Izabrani nasljednik dugogodišnjeg vođe Nursultana Nazarbajeva, Kasim-Žomart Tokajev, proglašen je očekivanim pobjednikom dok oporba s druge strane nije imala previše izgleda.

Tokajev je dobio više od 70 posto glasova, prenijela je državna izborna komisija.