IZBORI U KAZAHSTANU

Bira se nasljednik autokrata Nazarbajeva, očekuje se pobjeda njegovog pulena Tokajeva

09.06.2019 u 08:03

Bionic
Reading

Kazaci u nedjelju izlaze na birališta na prijevremenim predsjedničkim izborima na kojima prvi put u toj bivšoj srednjoazijskoj republici neće sudjelovati autokrat Nursultan Nazarbajev koji je na opće iznenađenje u ožujku podnio ostavku.

Gotovo 10 milijuna birača je pozvano na birališta koja su se otvorila u 1.00 sat (3.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) a zatvorit će se u 14.00 (16.00) sati.

Nesudjelovanje Nazarbajeva ne znači da će izbori biti neizvjesni: njegov nasljednik, privremeni predsjednik Kasim Jomart Tokajev je gotovo siguran u pobjedu pošto je dobio potporu stranke na vlasti i bivšeg predsjednika koji i dalje ima glavnu ulogu u političkom sustavu.

Tokajev (66) se natječe sa šestoricom kandidata od kojih nijedan nije poznat široj javnosti i samo se jedan može smatrati pravim suparnikom. Naprotiv, privremeni predsjednik je u kampanji imao potporu mnogih poznatih ljudi i na raspolaganju su mu bila državna sredstva.

"Mislim da će Tokajev imati potporu većine stanovnika, ali očekivati rezultat Nursultana Nazarbajeva bilo bi neprikladno", komentirao je voditelj Tokajevljeve kampanje Maulen Ašimbajev a prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

Teško je zapravo ostvariti rezultat bivšeg kazahstanskog predsjednika koji je prvi put izabran 1991. a zatim je ponovo biran četiri puta s više od 80 posto glasova. G. 2015. u prilikama gospodarskih teškoća Nazarbajev je osvojio 98 posto glasova uz izlaznost 95 posto.

Međunarodni promatrači nisu nijedne izbore proglasili slobodnim ni poštenim i moguće je da će tako biti i s ovima. Po anketi jedne od dviju agencija kojima je dopušteno raditi, Tokajev dobiva gotovo 73 posto.

Jedini istinski protukandidat Tokajevu je novinar Amirzhan Kosanov kojeg su kritizirali zbog bezlične kampanje u kojoj nije napadao Nazarbajeva i Tokajeva.

Nekoliko je prosvjeda obilježilo izbornu kampanju na koje je vlast oštro reagirala pojačavši nadzor nad glasilima i predstavnicima oporbe u tjednima prije glasovanja. Najžešći politički protivnik, bivši bankar Muhtar Abilazov je u nedjelju pozvao na prosvjede diljem zemlje.

Nevladina organizacija Human Right Watch (HRW) je rekla da je ideja političke tranzicije u Kazahstanu "zabluda" i upozorila je na nastavak gaženja ljudskih prava u vrijeme dok je Tokajev bio privremeni predsjednik.

"Kazahstanske vlast rutinski prekidaju mirne prosvjede, na silu odvode sudionike - ponekad im vežući ruke i noge - i izriču im novčane i kraće zatvorske kazne", upozorava HRW.