VJERSKE (NE)SLOBODE

Katolička crkva: Ugrožavaju nas istospolni brakovi

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.11.2011 12:57
  • Objavljeno 21.11.2011 u 12:26
misa katolička crkva

misa katolička crkva

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/Vecernji list

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama tvrdi da su u Americi ugrožene vjerske slobode, izvješćuje u ponedjeljak Glas Amerike (VoA)

Prema vrhu Katoličke crkve, krizna su žarišta zdravstveni sustav i lokalna vlast koja je u nizu saveznih država dopustila sklapanje istospolnih brakova, izvješćuje VoA iz Baltimorea gdje je tijekom vikenda održan sastanak Biskupske konferencije SAD-a.

'Već izvjesno vrijeme svjedoci smo zabrinjavajućeg trenda da je sve manjih vjerskih sloboda u SAD-u', izjavio je nakon sastanka biskup William Lori, koji je na čelu odbora Biskupske konferencije za slobodu vjere.

Taj je odbor osnovan nakon što je savezna vlada prestala sufinancirati neke katoličke humanitarne organizacije, zbog toga što Katolička crkva zabranjuje kontracepciju.

Biskup Lori smatra da je ta odluka Washingtona dio širih napora da se ograniče prava vjernika.

'U zemlji i na pravnoj sceni očita je agresivna svjetovnost, koja želi ograničiti ili marginalizirati prava vjernika i njihovih organizacija', istakao je.

Katolički biskupi također smatraju da je vjera ugrožena i time što je u najmanje u šest američkih saveznih država legaliziran istospolni brak.

Katolička crkva sada lobira kako bi se spriječilo dijeljenje besplatnih sredstava za kontracepciju u okviru reforme zdravstva, koju je provela administracija predsjednika Baracka Obame.

Kritičari, među kojima je dosta katolika, tvrde da je problem zapravo u biskupima. Jon O'Brien iz organizacije Katolici za slobodu izbora nedavno je u američkom Kongresu izjavio da oko 98 posto Amerikanki katoličke vjere ne poštuje crkvenu zabranu protiv kontracepcije. Biskupska konferencija nije se složila s tom procjenom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi