STRAŠNE POPLAVE

Katastrofa u Libiji: Preko 5200 mrtvih i 10 tisuća nestalih!

12.09.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Broj poginulih u poplavama u istočnom libijskom gradu Derni porastao je na 5200, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova istočne libijske vlade, dok ravnatelj bolnice kaže da je 2200 mrtvih.

“Samo u gradu Derna poginulo je oko 5200 ljudi”, rekao je za Anadolu Tareq al-Kharaz, glasnogovornik jednog od dvaju ministarstava unutarnjih poslova.

“Cijele obitelji su nestale zbog smrtonosne oluje”, rekao je al-Kharaz. “Mnogi leševi nisu mogli biti identificirani i nisu bili pokopani”, dodao je.

Podaci su trenutno proturječni. Ravnatelj bolnice u Derni, Mohamad al-Kabisi rekao je Reutersu da je u poplavama život izgubilo 2200 ljudi. Nije bilo moguće provjeriti te podatke iz neovisnih izvora.

Spasioci i dalje tragaju za tijelima poginulih u poplavama, rekao je glasnogovornik istočne libijske vlade Tarek al-Haraz. Al-Haraz je rekao da je četvrtina grada uništena ili odnesena u more.

Derna je najteže pogođena poplavama nakon snažne oluje na istoku Libije. Za vrijeme oluje urušile su se dvije brane.

Dvije vlade pretendiraju na vlast u Libiji. Jedna je na istoku, a druga ima sjedište u Tripoliju na zapadu zemlje.

Lokalni dužnosnici strahuju da bi broj mrtvih mogao biti još veći nakon što je oluja Daniel prešla Sredozemljem i pogodila zemlju čije su gospodarstvo, infrastruktura i standard u katastrofalnom stanju nakon više od desetljeća sukoba.

Novinar Reutersa je, na putu prema Derni, obalnom gradu s oko 125.000 stanovnika, uz rub ceste vidio prevrnuta vozila, srušena stabla i napuštene, poplavljene kuće.

"Vratio sam se iz Derne.... ondje je katastrofa. Posvuda su tijela.... u moru, pod zgradama, u dolinama....", Reutersu je telefonom rekao i Hichem Abu Chkiouat, ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitna stanja u upravi koja kontrolira istok zemlje.

"U Derni je pronađeno više od 1000 tijela. Ne pretjerujem kad kažem da je nestalo 25 posto grada.... brojne zgrade su se jednostavno srušile", kazao je.

  • +4
Poplave u Libiji Izvor: Profimedia / Autor: Emhmmed Mohamed Kshiem / AFP / Profimedia

Ministar je kasnije za Al Jazeeru rekao kako očekuje da će ukupan broj mrtvih u cijeloj zemlji na kraju dosegnuti i više od 2500, jer neprestano stižu nove brojke o nestalima, a one rastu.

"Iz vlastitih neovisnih izvora možemo potvrditi da je broj nestalih zasad oko 10.000", rekao je putem video veze iz Tunisa novinarima u Ženevi Tamer Ramadan, voditelj izaslanstva Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).