tri dana žalosti

Katastrofa u Brazilu: Broj mrtvih u odronima porastao na 104

17.02.2022 u 19:39

Bionic
Reading

Broj mrtvih u odronima tla u brazilskom gradu Petropolisu dosegnuo je u četvrtak 104 i očekuje se da će još rasti, pa je lokalna mrtvačnica prisiljena koristiti kamione hladnjače kako bi mogla smjestiti sva tijela

Više od 500 spasilaca, susjeda i članova obitelji i dalje traga za preživjelima. Podaci zasad govore o 35 nestalih.

Među mrtvima je najmanje 13 djece.

Obilne kiše, koje su u utorak u samo jednome danu premašile količinu padalina u cijeloj veljači, izazvale su bujice blata koje su zatrpale kuće, poplavile ulice i nosile automobile i autobuse.

To je od 1932. najveća količina kiše u Petropolisu, turističkom odredištu u državi Rio de Janeiro, poznatom kao "kraljevski grad" jer su ondje ljeta u 19. stoljeću provodili pripadnici brazilske aristokracije.

Gradska uprava Petropolisa proglasila je tri dana žalosti. Iseljeni stanovnici smješteni su u škole i skloništa. Više od 300 osoba moralo je napustiti svoj dom.

Još od prosinca prošle godine, obilne su kiše izazvale smrtonosne poplave i klizišta u sjeveroistočnom Brazilu i saveznoj državi Sao Paulo. Osim toga, ugrozile su početak žetvi u središnjem i zapadnom dijelu zemlje i nakratko prekinule rad rudnika u saveznoj državi Minas Gerais.