JE LI TO MOGUĆE?!

Katalonija zabranila koride!

28.07.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Sa 69 glasova 'za', 55 'protiv' i 9 suzdržanih zastupnika, parlament Katalonije je odlučio zabraniti borbe s bikovima u toj španjolskoj autnomnoj pokrajini. Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2012

Do tada će Plaza Monumental u Barceloni, jedna od najstarijih u Španjolskoj, moći će organizirati koride.

Glasovanje koje se smatra povijesnim, prekida tako tradiciju koja stiže iz XV. stoljeća. Ali Katalonija nije prva pokrajina koja je to zabranila - bili su to Kanarski otoci još 1991. godine.

Međutim, ova odluka ima i političke konzekvence jer ima i separatističku konotaciju s obzirom da su protivnici borbe s bikovima ne samo oni koji to čine da spase životinje ili da ih zaštite, već oni koji smatraju borbe oblik kulturne dominacije Španjolaca nad Kataloncima.

Prema nekim ispitivanjima javnog mnijenja, 75 posto Katalonaca prezire borbe s bikovima.

Glasnogovornik desne i opzicijske Narodne stranke (Partido popular) u Europskom parlamentu, Jaime Mayor Oreja, rekao je da odluka katalonskog parlamenta predstavlja ‘jaku nacionalističku ofanzivu’ te da govori o ‘dubokoj nacionalnoj krizi koju proživljava Španjolska’.

Smatrajući borbe apsolutno neprihvatljive i nehumane, pobornici ukidanja idu sa slučajem i pred Vrhovnim sudom što bi moglo ohrabriti i druge parlamente da slijede katalonski primjer.