ODBIJEN PRORAČUN

Katalonci u svibnju izlaze na izvanredne prijevremene izbore

13.03.2024 u 22:18

Bionic
Reading

U Kataloniji će se 12. svibnja održati izvanredni parlamentarni izbori nakon što je u regionalnom parlamentu odbijen prijedlog proračuna tamošnje separatističke vlade, objavio je u srijedu katalonski premijer Pere Aragonés

U srijedu je 68 od 135 zastupnika odbilo njegov prijedlog proračuna za 2024. godinu.

"Ovo odbijanje je neodgovorno jer je ovo bio dosad najizdašniji proračun", rekao je Aragonés. "Uloženo veto na njega neće naštetiti ovoj vladi nego gradanima", dodao je.

Izbori u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili su najavljivali veljaču 2025. kada završava mandat aktualnoj vladi.

"Katalonci će 12.svibnja glasati za odgovornost ili neodgovornost", rekao je Aragonés čija Katalonska republikanska ljevica (ERC) ima manjinsku vladu.

Katalonci će tako na izbore mjesec dana prije izbora za Europski parlament.

Aragonésov ERC je saveznik lijeve španjolske vlade premijera Pedra Sáncheza. Ovaj tjedan bi u španjolskom parlamentu trebao biti usvojen zakon o amnestiji kojim bi se obustavili postupci protiv nekoliko stotina zagovornika neovisnosti koji su organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti 2017.