NOVI ZAKON

Španjolska spašava strankinje prisiljene na prostituciju: 'Brojke su alarmantne'

08.03.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Španjolska lijeva vlada je u petak, na Međunarodni dan žena, poslala u parlament prijedlog zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima i seksualnog nasilja

Bude li Zakon o trgovini ljudima usvojen, stotine strankinja dovedenih na prijevaru u Španjolsku te prisiljenih na prostituiranje, neće biti deportirane, nego će dobiti smještaj i novčanu pomoć dok se ne riješi njihova situacija. Imat će i pravo na obeštećenje od imovine oduzete počiniteljima.

„Problem je što se brojne žene boje prijaviti takve slučajeve“, izjavila je ministrica za jednakost Ana Redondo na konferenciji za medije nakon sastanka u vladi.

Žene, uglavnom iz Latinske Amerike, Afrike i istočne Europe, regrutirane su na društvenim mrežama ponudama za posao u Španjolskoj. Zatim su prisiljene prostituirati se 24 sata dnevno. „To je ropstvo 21. stoljeća“, rekla je Elena Colas, policijska poručnica iz Odjela za trgovinu ljudima španjolske Civilne garde.

„Alarmantan je porast seksualnog iskorištavanja žena ne samo u Španjolskoj, nego i u ostatku Europske unije“, dodala je.

Španjolska policija je prošle godine povećala za 42 posto broj akcija suzbijanja takvog iskorištavanja u odnosu na 2022. godinu. U posljednje vrijeme otkrivene su u stanovima mnoge zaključane i očajne žene iz Perua i Kolumbije, dok su ranije među žrtvama prednjačile žene iz Nigerije i drugih afričkih zemalja, te Bugarske i Rumunjske.

„Često su prisiljene konzumirati drogu ili je prodavati, pa se boje da će ih policija deportirati i optužiti za trgovinu drogom“, izjavila Colas. „No to nije točno. Policija će ih vidjeti kao žrtve i zaštititi“, dodala je.

Da bi to doista i zakonski tako bilo socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza želi zakon kojim bi se uredio njihov status i ohrabrilo ih da prijavljuju zlostavljače.

„Istog trena će te žene biti zaštićene, a onda će se istražiti i pratiti što se događalo s njima, te jesu li doista žrtve, kako bi dobile definitivni status i uvjete“, rekla je ministrica Redondo.

Policija je identificirala 1.180 žrtava trgovine ljudima u 2022. godini. Provedeći 300 istraga uhitila je 693 počinitelja i razbila 78 kriminalnih organizacija, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

„Za trgovce ljudima to je neiscrpan izvor novca jer žrtve mogu prodati puno puta“, napomenula je policajka Colas.

Ministrica je rekla da u trenutku kada policija oslobodi takve žrtve, od kojih je dosad 82 posto žena, one će dobiti „privremenu akreditaciju“ kojom ne mogu biti deportirane iz Španjolske, nakon čega će otpočeti daljnji proces prema definitivnom statusu i ostvarivanju svih prava kao žrtve.

Tekst prijedloga zakona, sa svim detaljima, još uvijek nije objavljen.