AFGANISTAN U TRANZICIJI

Karzai uvjeren u uspjeh unatoč rastu talibana

14.06.2012 u 14:27

Bionic
Reading

Afganistan je uvjeren da već 2013. godine može preuzeti kontrolu nad sigurnošću cijele zemlje, izjavio je u četvrtak afganistanski predsjednik Hamid Karzai, unatoč rastućem nasilju talibana

Pobunjenici su napali istok i jug zemlje, kao i diplomatsko središte Kabula u sklopu svoje proljetne ofenzive, izazvavši bojazan da afganistanske snage neće moći očuvati mir nakon povlačenja zapadnih borbenih snaga 2014. godine.

Karzai je, govoreći na međunarodnoj konferenciji o budućnosti Afganistana, ustvrdio je kako u to nema dvojbi. 'Sigurni smo da će tranzicija biti dovršena 2013, čime će cijela zemlja, afganistanski narod i njegova sigurnost, upravljanje zemljom i briga o općem dobru biti u nadležnosti afganistanske vlade', naglasio je Karzai.

Dodao je da će se 2014. dogoditi 'potpuno povlačenje' stranih postrojbi iz Afganistana, iako će međunarodna zajednica nastaviti pružati stanovitu potporu.

Cilj jednodnevne konferencije je osnažiti potporu susjednih zemalja i saveznika, pomoći u stabilizaciji zemlje koja preuzima odgovornost za sigurnost nakon gotovo 11 godina međunarodne intervencije.