zagrebački nadbiskup

Uskrsna čestitka kardinala Bozanića patrijarhu Porfiriju i pravoslavnim vjernicima: Uskrsni dar mira nutarnja je preobrazba našega života

23.04.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je povodom Uskrsa uputio čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju i episkopima Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj te vjernicima uz želju da moleći Krista Pobjednika njegov mir postane i naš mir

Radosna srca upućujem uskrsne čestitke Vašoj Svetosti, cijenjeni gospodine Patrijarše i dragi brate u Kristu, te članovima sestrinske Srpske Pravoslavne Crkve: episkopima, svećenstvu, monaštvu, kao i svim Kristovim vjernicima, poručuje kardinal Bozanić u čestitki patrijarhu Porfiriju.

Podsjetio je kako je naš Gospodin Isus Krist neposredno prije muke, smrti i uskrsnuća rekao svojim učenicima: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ (Iv 14,27).

Uskrsni dar mira nutarnja je preobrazba našega života. Isusov se mir uvijek tiče ljudskoga srca i dostojanstva čovjeka koje je ljudima darovano, a nisu ga sami postigli. Istinski mir, istaknuo je kardinal, pripada svima koji se odvaže ući u dubinu bića i pronaći Božju sliku na koju smo stvoreni, a koja je tako često unakažena ljudskom zloćom i mržnjom.

Prvi je dar Otkupljenja upravo mir, kao plod Kristove pobjede nad grijehom i smrću. Kristov mir daje ljudskom srcu duboki osjećaj da smo u Božjim rukama. To je istinska Radosna vijest koja mijenja svijet, obilježen sukobima koji razdiru čovječnost i civilizaciju, naveo je u uskrsnoj čestitki patrijarhu srpskom Porfiriju. Bozanić također zahvaljuje na kršćanskoj blizini svima koju su svojim čestitkama prigodom svetkovine Uskrsa izrazili njemu i povjerenom mu Božjem narodu poručivši kako je povezan s njima u uskrsnoj vjeri.