Karamelizirane jabuke iz kućne radinosti!

Karamelizirane jabuke iz kućne radinosti!

12.12.2011 u 21:28

Bionic
Reading

Koliko truda, živciranja i uništenih jabuka ... da bi se na kraju sve isplatilo! Ispala je jedna, ali vrijedna! Iako ću doobro razmisliti želim li ih poklanjati svojim bližnjima za blagdane. Uspijem li zaboraviti ovaj, na kraju ipak uspjeli, pokušaj i razviti strpljenje, kao kvalitetu, sigurno! Stoga ako ga imate više od mene, spravite svojima old school recept/poklon i pritom - meditirajte ;)

Osim što je potrebno dobro pročitati recept, i uočiti da jabuke prije karameliziranja treba ohladiti, za cijelu je priču važno imati strpljenje azijatskih (tai chi, aikido tipa) ili jogičkih razmjera.


O vi koji ste nestrpljivi - manite se ćorava posla! Ostali, shvatite ovo kao još jedan izazov i jednako se veselite procesu kao i rezultatu :)


Krenula sam prilično smirena u karamelizaciju jabučica i bila potpuno cool dok se s prve ture karamela nije u potpunosti ocijedila! Aaargh!

za 6 do 8 jabučica

6 do 8 OHLAĐENIH jabučica
1 šalica tučenog vrhnja (šlaga)
1/2 žličice soli
1 šalica meda ili kristal, običnog, bijelog šećera

Napunite sudoper, do polovice, hladnom vodom.
Na laganu vatru smjestite posudu u koju ste ulili tučeno vrhnje (šlag) i sol.
Lagano miješajte dok se ne pretvori u ravnomjernu smjesu. Med dodajte kad se počnu stvarati prvi mjehurići vrenja. I onda miješajte najmanje 20 minuta, u istom smjeru!

Smjesa bi se trebala s vremenom zgušnjavati. Nakon što već osjetite trnce u ruci skinite posudu s vatre i ubacite je u sudoper pazeći da na nju ne kapne niti jedna kap vode!

Nastavite miješati karamelu u sudoperu odnosno porinutoj posudi. Opet biste trebali svjedočiti zgušnjavanju koje je potrebno zaustaviti prije nego kuhača ili mješalica ostane okomito stajati i ni makac!


Nagnite posudu u kojoj je smjesa kako biste ravnomjerno mogli uvaljati OHLAĐENU jabučicu koju ste prethodno, osim OHLADILI i skinuli joj peteljku, ...


... naboli na drveni štapić (onaj za ražnjiće)

Vrtite dok se smjesa ne zalijepi za jabuku. Kad jabuku postaviteokomito karamela se ne smije (o)cijediti! Ako se (o)cijedi - nije dobro!


Ni razni trikovi nisu pomogli ...


... pokušajima da ne postanu - jalovi! Cijedi li se cijedi :( ALI to je zato što ...


... jabučice NISU bile ohlađene, kao što ni prva smjesa ne bijaše dovoljno dugo miješana :)!Jabuka koju gledate itekako je bila HLADNA, a karamela dobro izmiješana!


Vidite samo kako se sve lijepo drži i ne lijepi se i ne cijedi!

Zato bih nestrpljivcima preporučila da koristite šećer, jer je med cjedasto biće koje voli stvarati duuge i razvučene niti :). Iako, kad zagrizete u tu karamelu, zubalo će vam biti zahvalno!


Karamela je prava, old school mliječno, slatko, gumasta što u kombinaciji s jabukom pomaže da se odlijepi od zuba prilikom žvakanja

A za ovu šećernu - ne garantiram. Možda ju je manje potrebno miješati, ali mogla bi se kristalizirati i loše vam utjecati na zubiće. Bolje da, u tom slučaju, jabuke iskoristite kao božićnu dekoraciju stola ili ih obijesite na bor ...


... nego da dođe do oštećenih caklina i lomova zuba koje ćete onda skupo plaćati i proklinjati karamelizirane jabuke i blagdane!