KREĆE KROATIZACIJA STRANKE

Karamarko preuzima HDZ za dva dana

21.05.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica dobila je novog predsjednika. Tomislav Karamarko u drugom je krugu glasovanja dobio 971 glas i pobijedio Milana Kujundžića, koji je dobio 860 glasova izaslanika

Maratonski 15. opći sabor HDZ-a završio je jutros u 4 sata i 50 minuta. Bivša predsjednica Jadranka Kosor otišla je prije drugog kruga glasovanja zajedno s Vladimirom Šeksom, koji nije postao potpredsjednik HDZ-a.

Jadranka Kosor jutros je nešto iza devet došla u stožer HDZ-a te se zadržala oko sat i pol, a stranačke prostorije napustila je bez ikakvih izjava.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić izjavio je da se primopredaja predsjedničke funkcije u HDZ-u može očekivati u roku od dva dana.

Tko je Tomislav Karamarko?

Karamarko je četvrti lider stranke nakon Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor

U govoru nakon što je proglašen pobjednikom Karamarko je rekao da nitko ne smije biti višak u stranci. Zbog toga će zaboraviti sve ono što je loše doživio u kampanji, a predložit će i izborni kodeks za sljedeće izbore. Osnovni cilj mu je pobijediti prvo na lokalnim, a potom i na parlamentarnim izborima. Također će raditi na demokratizaciji HDZ-a.

Kreće novo doba HDZ-a, najavio je Karamarko. Kukuriku koaliciji je poručio da je vrijeme eksperimentiranja s Hrvatskom prošlo.

Drago Prgomet
izabran je za zamjenika predsjednika HDZ-a. Potpredsjednici stranke su Božidar Kalmeta, Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica i Dražen Bošnjaković. Sve su to odreda 'Karamarkovi ljudi' koji su mu u kampanji davali podršku.

U predsjedništvo stranke su, po neslužbenim podacima, izabrani Oleg Butković, Pero Ćosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Ana Lovrin, Željko Turk i Antun Vidaković.

Fijasko dosadašnjih stranačkih dužnosnika

Na općem saboru izaslanici su birali šest potpredsjednika stranke, a za tu funkciju kandidirala su se 24 kandidata. Među ostalim, na tu visoku funkciju nisu izabrani dosadašnji visoki stranački dužnosnici kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker i drugi.