PRIPREME ZA 11. SRPNJA

Karadžićevi suci u posjetu Srebrenici

06.06.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Članovi sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje sudi bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, u srijedu su posjetili memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice gdje su pokopane žrtve genocida nad srebreničkim Bošnjacima počinjenog 1995. godine

Članovi vijeća, predvođeni sucem O-Gon Kwonom, obišli su kompleks memorijalnog centra, a ranije su posjetili i druge lokacije na području srebreničke općine, uključujući i neke od onih na kojima su počinjena masovna pogubljenja.

U Srebrenici je tijekom dana održana i sjednica odbora za obilježavanje 17. obljetnice genocida koje bi, kao i svake godine, trebalo biti upriličeno 11. srpnja.

Priopćeno je kako su dosad, od lanjskog pokopa ostataka žrtava, identificirana još 382 tijela ubijenih, čiji ostaci bi toga dana trebali biti pokopani u Potočarima, no očekuje se kako će ih biti znatno više.

Organizacijski je odbor također priopćio kako je prihvatio zahtjev udruge 'Majke Srebrenice' da se točno utvrdi popis političara i predstavnika međunarodne zajednice kojima će biti dopušteno sudjelovanje u obilježavanju srebreničke tragedije.

Iz ove udruge ranije je izraženo nezadovoljstvo odnosom prema Srebrenici brojnih inozemnih, ali i lokalnih političara i stranaka iz kojih dolaze, posebice u svjetlu priprema za provedbu listopadskih općih izbora.