POPU OVRHA, A DRŽAVI NAMJEŠTAJ

Kaptol odbio platiti dug pa ovršen župni dvor

24.03.2014 u 14:59

Bionic
Reading

Župni dvor Župe Svetog Mavre Opata u Bosiljevu ispražnjen je danas od svih pokretnina po sudskoj odluci o ovrsi, jer Župa nije tvrtki Izgradnja Hoteli d.o.o. platila dug od oko 100.000 za radove na zvoniku još iz 1998. godine, a od tada je dug narastao na 280.000 kuna, potvrdila je Hini odvjetnica Izgradnje Đurđa Dragović Grahek.

Namještaj i uređaji procijenjene vrijednosti od 26.000 kuna za sada su smješteni u Lučkom, pa će se i dražba, po odluci karlovačkog Općinskog suda upriličiti u Lučkom, najavila je odvjetnica, uz žaljenje što, kako je rekla, 'nije moglo drugačije'.

'Dug se mora platiti, svaki dužnik po zakonu ima istu poziciju pa i Crkva. Moja je stranka u međuvremenu završila u stečaju, tako da će novac od dražbe ići vjerovnicima, najprije radnicima za plaće, pa što ostane ostalima', rekla je odvjetnica Dragović Grahek.

Posebno naglašava da je sudska odluka u korist Izgradnje pravomoćna još od 2010. godine, tako da je ona pokušavala dogovoriti i sa Zagrebačkom nadbiskupijom da netko plati taj dug, ali nije išlo.

'Župa uopće ne posluje preko svog računa, ni jedna kuna duga nije plaćena. Kaptol na našu ponudu o mogućem obročnom plaćanju nije odgovorio, a nisu prihvatili ni ponudu da plate dug uz bitno umanjenje kamata, umjesto 280.000 da plate obročno ukupno 168.000 kuna, ali ne, nije išlo', rekla je Dragović Grahek.

Današnja ovrha nije bila iznenađenje župniku Josipu Priselcu jer su još prošlog prosinca sudski službenici sačinili popis stvari za ovrhu, nakon čega je i on pokušavao dobiti pomoć od Kaptola, no nije uspio.

Budući da je sva pokretna imovina procijenjena ja 26.000 kuna, za Župu Svetog Mavre Opata u Bosiljevu dug i dalje postoji, kako je rekla odvjetnica, sve dok postoje dužnik i vjerovnik.