STUDENTSKE BLOKADE

Kapović: Nadam se da neće biti represivnih mjera

03.05.2009 u 17:21

Bionic
Reading

'Ako Hrvatska zaista želi postati zemlja znanja kojoj je obrazovanje prioritet, novac za besplatno obrazovanje se odnekud mora stvoriti. Sada je kriza isprika za sve, međutim sredstva se sigurno mogu nabaviti', izjavio je Mate Kapović, viši asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva'

Cilj prosvjeda je pravo na besplatno obrazovanje za sve studente koji svoje fakultetske obaveze ispunjavaju u roku. Takva je praksa u većini europskih zemalja, dodao je Kapović. 'Logično je da se traži početak nastave u ponedjeljak, međutim, govorim su svoje ime, čini mi se da ne postoji mogućnost početka nastave. Toplo se nadam da neće doći do represivnih mjera', objasnio je Kapović te dodao da ne može procijeniti hoće li studentski zahtjevi biti ispunjeni.

Izjavio je i da ne planira izaći na izbore. 'Nisam siguran, ne vidim neku opciju koja predstavlja ono u što vjerujem', rekao je Kapović i pojasnio da je prema njegovom mišljenju puno važniji pritisak odozdo. Narod bi se vlastitim akcijama trebao izboriti za ono što želi.

Na upit stoji li on iza studentskih blokada fakulteta koji traže besplatno obrazovanje, Kapović je slikovito objasnio. 'Jučer je iza studenata stajao Milanović, danas ja, a sutra će to biti Mišo Kovač. Ja nisam njihov glasnogovornik, govorim u svoje ime jer znam što se događa po fakultetima, no, ističem, govorim samo u svoje ime. Politička struktura, pa i mediji ne mogu shvatiti da u ovakvoj jednoj akciji studenti mogu djelovati kao kolektiv bez politike i da nema nikakvih vođa. Neki ne mogu shvatiti da studenti mogu biti tako organizirani, a oni sve odluke donose zajednički', dodao je 25-godišnji Kapović.

Napomenuo je da ne smatra potrebnim hrvatski ulazak u Europsku uniju.