CAROLA RACKETE

Kapetanica izlazi pred sud, Berlin traži njeno puštanje iz pritvora

01.07.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Kapetanica humanitarnog broda Sea-Watch, 31-godišnja Njemica Carola Rackete, u ponedjeljak popodne bi se trebala očitovati pred talijanskim istražnim sucem u Agrigenteu na Sicilij, dva dana nakon uhićenja, jer je suprotno dozvoli talijanskih vlasti i na silu pristala na otok Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata, javljaju agencije i dodaju da Berlin traži njezino puštanje iz kućnog pritvora

Rackete talijanske vlasti terete za pomaganje i poticanje ilegalne imigracije, kršenje pomorskih zakona te nasilni manevar prema policijskom patrolnom čamcu kojeg je prisilila da se udalji jer bi se razbio o mol, zbog čega joj prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

"Naše je stajalište da sudski postupak može završiti samo oslobađanjem Carole Rackete", napisao je na Twitteru njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, dodavši da se protivi "kriminalizaciji spašavanja na moru". Tako je ponovio ključni argument raznih udruga koje su putem 'crowdfundinga' već prikupile 1,2 milijuna eura za sudske troškove i nastavak operacija njemačke nevladine udruge.

Talijanski mediji pišu da bi kapetanica mogla biti odmah oslobođena ako bi tužiteljstvo zaključilo da kućni pritvor, u očekivanju početka sudskog postupka, nije potreban. U tom bi slučaju bila odmah protjerana.

Rackete tvrdi da nije počinila nikakv čin nasilja, već čin neposluha.

"Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam", istaknula je.

 Kapetanica je brodom Sea-Watch, koji plovi pod nizozemskom zastavom, prije 18 dana kod obala Libije s manjih brodica na svoj brod ukrcala 40 migranata, a nakon što je u subotu pristala u luku u Lampedusi uhitila ju je talijanska policija.