iskrcavanje u italiji

Dogovor sedam europskih zemalja o raspodjeli migranata s broda Sea-Watch

30.01.2019 u 14:40

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je u srijedu da će sporazum s još šest europskih zemalja omogućiti iskrcavanje u Italiji 'kroz sljedećih nekoliko sati' 47 migranata blokiranih na brodu Sea-Watch zadnjih 12 dana

'Luksemburg se priključio popisu zemalja koje su odgovorile na naš poziv da preuzmu migrante. Sada nas ima sedam: Italija, Francuska, Portugal, Njemačka, Malta, Rumunjska i Luksemburg. Sljedećih sati će početi iskrcavanje', rekao je Conte novinarima u Milanu.

Sea-Watch 3 koji je unajmila njemačka nevladina organizacija Sea-Watch, a plovi pod nizozemskom zastavom, nalazi se u moru kod Sirakuze, jugoistočno od Sicilije gdje mu je bilo dozvoljeno skloniti se od nevremena.

Sastanak o iskrcavanju migranata održan je u srijedu ujutro u Sirakuzi.

U ponedjeljak navečer na sastanku sedam europskih zemalja u Nikoziji francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da je Francuska spremna za raspodjelu 47 migranata.

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini je rekao da će se migranti moći iskrcati u Italiji samo ako zatim odu u Njemačku, zemlju iz koje dolazi Sea-Watch, ili u Nizozemsku pod čijom zastavom plovi brod.