NABUJALA RIJEKA

Vodostaj Drave niži za 20-ak centimetara, stanje i dalje kritično

08.08.2023 u 17:34

Bionic
Reading

Vodostaj Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji smanjio se za 20-ak centimetara, situacija je i dalje kritična, no pojavile su se i prve naznake optimizma, doznaje se u utorak navečer u županijskom Stožeru civilne zaštite

Najkritičnija je situacija uz umjetno jezero Šodericu u koje je prodrla Drava, te u mjestima Torčec i Sigetec, rekao je Hini načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

Naselje Torčec u općini Drnje, zahvaljujući cjelodnevnim naporima žurnih službi i volontera, i dalje odolijeva prelijevanju potoka Gliboki u koji se ulila voda iz Drave.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Drava kod Botova u blagom je padu, prosječno oko jednog centimetra unutar jednoga sata. Cijeli tok Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji kontroliraju vatrogasci i civilna zaštita, a pomažu im volonteri i mještani.

Ljubić ističe da se za sada svi nasipi drže, no dravska voda i dalje nadire prema Šoderici gdje je potopljeno 20-ak vikendica i kamp. Voda se u jezeru digla preko metar i pol, i sada se brane ostali objekti jer je na tom području i stotinjak stanova.

U večernjim satima stigla je u ispomoć i smjena vatrogasne postrojbe iz Krapinsko-zagorske županije. U naselju Sigetec, između Drnja i Hlebina, jučer je jedna ulica potpuno odsječena i tri su obitelji evakuirane. Na tom području nema struje i kućanstva su dobila agregate, a čamcem im se dovoze nužne namirnice i voda.

Ljubić kaže da bi se sutra na tom području mogla uspostaviti i komunikacija traktorom ako vodostaj padne.

  • +21
Katastrofalne posljedice poplave i bujice na jezeru Šoderica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Jučer je oko 150 pripadnika Hrvatske vojske upućeno na područje Hlebina zbog krizne situacije na nasipu, no županijski Stožer civilne zaštite, u suradnji s Hrvatskim vodama, jutros je zaključio da vojska u ovom trenutku nije potrebna i da se sve može riješiti operativnim snagama civilne zaštite.

"Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne, ali to nitko ne može sa sigurnošću reći", kaže Ljubić.