CIVILNA ZAŠTITA

Pomoću drona locirali desetak konja u Odranskom polju: 'Na sigurnom su od poplave'

08.08.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Sjever Hrvatske i dalje se borbi s nabujalim rijekama Dravom i Murom, a osim ljudi i imovine, ugroženi su bili i konji. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb u utorak su dronom snimali i čamcem pretraživali poplavljeno područje Odranskog polja kako bi geolocirali konje

Locirano je desetak konja. Nalaze se na uzvisinama koje nisu pod vodom i ne prijeti im nikakva opasnost. 'S obzirom na to da vodostaj opada te nakon što se voda povuče, vlasnici će se vratiti po preostale konje koji su trenutno na sigurnom', izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Veći broj konjogojaca iz Podravine svoje je konje uklonio s poplavom ugroženih područja, te ih dotjerao u staje. No unatoč upozorenjima da konjima prijeti opasnost od poplave, dio konjogojaca iz sisačke Gornje Posavine ponedjeljak je rekao kako je u poplavljenom Odranskom polju ostalo zarobljeno više grla konja koji su tamo na slobodnoj ispaši.

Načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš rekao je da su u više navrata konjogojce upozoravali na opasnost 'U nekoliko smo navrata blagovremeno konjogojce upozorili da konjima prijeti opasnost od poplave. Takvu su im obavijest uputile Hrvatske vode, a i Općina Martinska Ves je posredstvom konjogojskih udruga upozorila uzgajivače. Od petka su imali vremena da dotjeraju konje na sigurna mjesta', rekao je za Hinu načelnik Općine Stjepan Ivoš.

Najavio je kako je za utorak sazvan sastanak svih mjerodavnih na kojem će upravo problem zaostalih grla konja autohtone pasmine Hrvatski posavac na poplavljenom području, biti na dnevnom redu.

Nažalost, kaže načelnik, iza svake se poplave događa da nekoliko grla strada, jer su neki konjogojci neodgovorni, a to se dogodilo i za prošle poplave. U Posavini je, naime, dugogodišnja praksa da se konji već na proljeće puštaju na slobodnu ispašu u Odransko polje, a onda se preko zime dovode u staje.