UKINUTE MJERE

Sava se povukla u svoje korito, Tomašević najavio jačanje sustava obrane

08.08.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Nakon obilnih padalina i visokih vodostaja, rijeka Sava se povukla u svoje korito te su ukinute sve mjere obrane od poplava. 'Zahvaljujem svim članovima Stožera civilne zaštite Grada Zagreba i svim službama na njihovom predanom angažmanu i tome što su ponovo bili na visini zadatka', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zahvalio je i Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskim vodama te svim državnim službama na dobroj suradnji s gradskom upravom i gradskim službama vezano uz vodeni val na Savi koji je iz Slovenije prošao kroz Zagreb.

'Nadam se da će se stanje s povećanim vodostajima što prije normalizirati i u ostalim dijelovima Hrvatske, a vatrogasci i ostale gradske službe Zagreba su spremne pomoći', rekao je gradonačelnik Tomašević.

I oteretni kanal Sava-Odra, koji je značajno rasteretio pritisak rijeke Save na zagrebački nasip, slobodan je od vode. No, milijuni kubika vode koji su prešli preko cestovnih prijelaza u kanalu oštetili su cestu te asfalt natopili vodom. Kako bi se sanirala postojeća oštećenja, ali i spriječio nastanak novih i potencijalno još većih za čiju bi sanaciju bili potrebni tjedni, cestovni prijelazi bit će zatvoreni još nekoliko dana. Grad Zagreb očekuje njihovo otvaranje do kraja ovog tjedna o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

  • +20
Oteretni kanal Sava-Odra Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Gradonačelnik Tomašević je s glavnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem dogovorio da će se nakon prolaska vodenog vala iz Slovenije i ukidanja mjera obrane od poplava provesti analiza stanja zagrebačkih nasipa i oteretnog kanala te uspostaviti zajednička radna skupina gradske uprave i Hrvatskih voda, kako bi se koordinirali projekti daljnjeg ojačavanja sustava obrane od poplava u Zagrebu imajući u vidu ekstremne vremenske uvjete koje možemo očekivati u budućnosti.