dvojako tumačenje

Kaos u obrazovanju, zakomplicirao se proces prevođenja radnih mjesta u koeficijente

22.03.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Predrag Marković upozorio je u petak na problem prevođenja radnih mjesta u nove koeficijente, ustvrdivši da je to dovelo do kaotične situacije i nesnalaženja zbog nejasnih i nepreciznih uputa

Radna mjesta je trebalo prepoznati i redefinirati, a smanjenje njihova broja te mogućnost dvojakog tumačenja odredbi nužno je dovelo do toga da ih mnogi dekani i ravnatelji prilično restriktivno primjenjuju na štetu zaposlenika, upozorio je Marković na konferenciji za novinare.

Pojavljuju se veće nejednakosti i nepravilnosti za mnoga radna mjesta koja su sada u lošijoj poziciji nego prije reforme sustava plaća i mnogi će ostati kratkih rukava, jer postupak njihova prevođenja u koeficijente nije napravljen kako treba. Posljedica je da se svakodnevno ispravljaju upute u Ministarstvu što potvrđuje koliko je taj proces nedovoljno pripremljen i neargumentiran, ustvrdio je.

S obzirom da je preostalo samo još tjedan dana pozvao je sve aktere, poslodavce i pravne osobe koje ih zastupaju, da nadziru taj proces kako bi se izbjegla uskrata prava zaposlenicima, odnosno da se njihova radna mjesta vrjednuju manje s obzirom na Zakon o plaćama i sustav prevođenja, te da interveniraju na korist zaposlenika.

Apsurdnim je ocijenio, primjerice, nepriznavanje visoke stručne spreme knjižničarima kao i prepolovljavanje broja radnih mjesta u javnoj upravi s 965 na 487, odnosno matematički točno za 50 posto, kako bi se to moglo, kako takvo, prezentirati i prikazati kao jedan od uspjeha reforme.

Dodao je da su predstavnicu Glavne uprave za obrazovanje u Europskoj komisiji danas upoznali s problemima Zakona o plaćama i problemom ocjenjivanja zaposlenika, s ranijim zakonskim uredbama koji jasno pokazuju da paket zakona koji se tiče javnih službi, a posebice visokog obrazovanja i znanosti, djeluje pogubno i katastrofalno jer je nedorečen, nesustavan i proizvodi više kaosa i nepravde nego prethodni sustav.

To što sada imamo nije sustav, nego nešto što se dogodilo s minimalnim političkim intervencijama i to je krovna poruka zakonskih intervencija i volja da se nešto napravi navrat-nanos prije izbora, ocijenio je Marković.

Robert Brozd iz Tajništva sindikata iznio je primjer informatičkih radnih mjesta kojima se u plaće povećane zbog deficitarnosti, ali Uredbom o koeficijentima za obračun plaća su neshvatljivo izostavljena radna mjesta voditelja informatičkih službi, što je dovelo do nevjerojatnih problema s prevođenjem i kontradiktornih uputa iz Ministarstva rada koje su onemogućile ostvarenje koeficijenata dodijeljenih Uredbom.