predsjedništvo hdz-a

Plenković: U budućnosti ćemo morati točno reći koliko se kome povećava plaća

23.01.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao aktualne događaje

Kazao je da je posjet BiH i Sarajevu bio uspješan. Osvrčući se na sastanak u Sarajevu ponovio je da Komšić nije biran glasovima Hrvata.

Premijer Andrej Plenković s Ursulom Von Der Layen i nizozemskim kolegom Markom Rutteom bio je u Sarajevu kako bi BiH potaknuli na provedbu reformi nužnih za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj Njegov nedolazak na sastanak s Predsjedništvom BiH privukao je veliku pozornost u medijima susjedne zemlje, javlja Dnevnik.hr.

'Pristupni proces je najveći transormativni poces. Mi smo zemlja s najviše iskustva i možemo pomoći BiH na tom putu', rekao je premijer.

Rekao je da će 22.siječnja dati koeficijente predstavnicima sindikata, tijekom ožujka dat će se znatno povećanje plaće. Istaknuo je kako je i to bila tema sastanka.

Komentirao je zahtjeve sudaca, štrajk sudaca i državnih odvjetnika. Ponovo je govorio što je njegova Vlada učinila u posljednjem razdoblju.

  • +3
Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva stranke Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Što se nas tiče, naša politika podizanja ekonomskog i socijalnog standarda građana je konstantna. Prosječna plaća u studenome je 1208 eura, a naša misija je bila da nakon drugog mandata bude tisuću eura. I kad je riječ o medijalnoj plaći, koja iznosi 1100 eura, veća je od naših ambicija'.

'Kada je riječ o sucima, ministar je kazao da je jučer odgođeno samo 22 posto, danas samo 24 posto ročišta, većina sudova radi normalno. Podsjetit ćemo da smo u našim mandatima povećali sucima prošle godine za više od 500 eura. Ne znam kome se plaće povećavaju za više od 500 eura. Nastavljamo razgovore', rekao je Plenković te apelirao 'na kolege da budu razumni'.

Nezadovoljnih je puno, učitelji, zdravstveni djelatnici, pa su ga pitali strahuje li od velikog vala štrajkova.

'Mislim da su ljudi u Hrvatskoj pametni i mudri. Velika većina sindikata je zadovoljna. Mislim da ćemo u budućnosti morati točno reći koliko se kome povećava plaća'.

Osudio je napade na strane radnike u Zagrebu te rako kako počinitelji trebaju biti privedeni i za to moraju odgovarati.

'Hrvatska mora biti sigurna zemlja, što i jest. U Hrvatskoj imamo nikada više zaposlenih, a nikada manje nezaposlenih. To znači da naša ekonomija pulsira. Tržište treba radnu snagu. I svatko može pronaći posao', rekao je.

Istaknuo je kako prati prosvjede protiv ekstremne desnice u Njemačkoj i političku scenu, kao i AfD.

'Mislim da je njemačka javnost dovoljno zrela i da će zemljom upravljati stranke koje su dio mainstreama. Moramo pratiti i ekonomsku situaciju. Kad netko u Njemačkoj zakašlje, ostali imaju prehladu', nastavio je.