GRADILI i PELJEŠKI MOST

Kaos u Novom Sadu: Interventna policija u šumi tukla i privodila prosvjednike protiv kineskog mosta na Dunavu

18.10.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka aktivista od jutros pokušava spriječiti radnike kineske kompanije "CRBC" (China Road and Bridge Corporation), kod nas poznate po izgradnji Pelješkog mosta, u postavljanju ograde oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu. Pripadnici interventne policije u opremi za razbijanje prosvjeda pogurali su aktiviste dublje u šumu i navodno upotrijebili fizičku silu. Privedeno je nekoliko aktivista

Kako javlja 021.rs policija je počela privoditi ljude i odvodi građane koji su do maloprije bili opkoljeni u šumi. Među građanima koje privode su i stariji ljudi i žene. Zasad je privedeno pet, šest ljudi. Pojedini građani navodno su odvedeni dublje u šumu i fizički napadnuti.

Privođenja su počela kada je aktivistkinja Danijela Stojković na očigled policije srušila dio ograde koji su postavili kineski radnici. Ona im se prethodno obratila na engleskom jeziku i rekla da ne trebaju raditi, nakon čega je oborila ogradu. Policija ju je odmah privela, a ona im je, dok su je vodili prema policijskom vozilu poručila da su „izdajice naroda“.

Aktivisti su zatim formirali živi zid kako bi spriječili prolazak kineskih radnika, poručujući da se neće pomjeriti usprkos upozorenjima policije. Tada je došlo do naguravanja pripadnika policije i aktivista koji su stajali s rukama podignutim uvis.

Prema riječima aktivista radnici su došli tijekom noći, istovarili svoj materijal i pokušali podignuti ogradu i obilježiti prostor gradilišta. Aktivisti tvrde i da im je jedan od radnika zaprijetio čekićem, ali je policija odmah reagirala. Riječ je o području koje se nalazi preko Šodroša, na obali Dunava, a koje je takođe na trasi budućeg mosta, piše N1.

Kordon policije je oko 9.30 stigao na Šodroš, opkolio je ranije građane koji su pokušavali spriječiti kineske radnike da ograde prostor predviđen za radove.

Aktivist Brajan Brković kaže da je izrevoltiran što je policija u stanju štititi ljude „koji nemaju nijednu dozvolu“, a tuče i privodi građane koji „brane Republiku Srbiju“. Pripadnici policije su, prema njegovim riječima, izdali Srbiju i stali na stranu prljavog kapitala, a protiv običnih građana.