birači mu vjeruju

Kandidat s USKOK-ovom optužnicom ponovno izabran za načelnika

17.05.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Svemir Obilinović, kandidat grupe birača, ponovno će biti načelnik Općine Nerežišća na Braču iako ima USKOK-ovu optužnicu za vratom. Istu onu koja tereti bivšeg ministra HDZ-a Lovru Kuščevića za malverzacije u vrijeme u kojem je on sam bio načelnik te općine. Obilinović je šestookrivljeni u toj optužnici

No ta činjenica očito nije smetala stanovnicima Nerežišća koji su pohrlili na birališta u iznimno visokom postotku (68,66 posto) i od 574 njih čak 379 dalo je glas Obilinoviću. Njegov jedini protukandidat Frane Beroš, 73-godišnji član platforme Alternativa 101, koju je osnovao Hamed Bangoura, i Akcije mladih, osvojio je 165 glasova.

Iako, kao što je tportal pisao, u Obilinovićevoj imovinskoj kartici stoji da nije član nijedne stranke, na prošlim izborima bio je kandidat HDZ-a. A HDZ je unatoč tome što nije imao kandidata za načelnika na ovim izborima osvojio, u koaliciji s HSS-om, najviše glasova za općinsko vijeće. Osim njih, u vijeće su ušle još tri liste.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, Obilinović se mogao kandidirati bez ikakvih prepreka iako je imao optužnicu. A jedina pravosudna zapreka u obnašanju funkcije na lokalnoj razini pravomoćna je presuda na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili ako je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, osim ako je kazneno djelo počinjeno iz nehaja.

Ako se to dogodi Obilinoviću pri obnašanju dužnosti, tek će onda prestati biti općinski načelnik.