UNATOČ ISTRAZI

Kanada i Švedska nastavljaju financirati UNRWA-u zbog katastrofalne situacije u Gazi

09.03.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Kanadska vlada službeno je potvrdila da namjerava nastaviti financirati Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) unatoč istrazi koja je u tijeku o optužbama za terorizam protiv te organizacije. Švedska je u subotu priopćila da će nastaviti s obustavljenim isplatama UNRWA-u, s dotacijom od 20 milijuna dolara

Kanada je odlučila nastaviti s isplatama humanitarnoj organizaciji zbog 'katastrofalne humanitarne situacije u Gazi', rekao je ministar razvoja Ahmed Husen u izjavi u petak.

Napori UNRWA-e da istraži optužbe protiv nekih svojih zaposlenika i provede mjere za poboljšanje nadzora i odgovornosti su prepoznati. Kanada će nastaviti blisko surađivati ​​s organizacijom za pomoć i Ujedinjenim narodima kako bi postigla reforme.

Kanada je, zajedno s nizom zemalja donatora, uključujući Njemačku i SAD, zamrznula financiranje UNRWA-e nakon ozbiljnih optužbi koje je iznijela izraelska vlada. Izrael je u siječnju optužio desetak zaposlenika UNRWA-e za umiješanost u terorističke napade koje je počinila palestinska militantna skupina Hamas 7. listopada.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se, na temelju početnih informacija koje je dostavio Izrael, optužbe čine vjerodostojnima te je obećao sveobuhvatno objašnjenje. U tijeku su dvije odvojene istrage. Odnos UNRWA-e s nekoliko zaposlenika odmah je prekinut.

UNRWA se posebno brine o potrebama palestinskih izbjeglica, uključujući obrazovne i zdravstvene ustanove, od 1949. Ukupno, više od 30.000 ljudi radi za organizaciju, oko 13.000 u Pojasu Gaze. Ne postoji ni jedna druga humanitarna organizacija koja može pružiti odgovarajuću humanitarnu pomoć za više od dva milijuna civila koji pate od posljedica rata u Gazi.

Procjena UN-a pokazala je da je više od 15 posto djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi odnosno svako šesto dijete akutno pothranjeno, dok tri posto pati od teške iscrpljenosti.

'Radi se o obliku pothranjenosti koji je najopasniji po život, zbog čega su mala djeca u najvećem riziku od medicinskih komplikacija i smrti, osim ako ne dobiju hitnu terapiju', navodi WHO.

'Kako su podaci prikupljeni u siječnju, situacija je danas vjerojatno još teža', upozorile su agencije UN-a. U južnoj Gazi pet posto djece mlađe od dvije godine akutno je pothranjeno, prema procjeni.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Djeca u Gazi umiru od gladi

Prije rata se samo 0,8 posto djece mlađe od pet godina u Gazi smatralo akutno pothranjenim, istaknule su agencije UN-a. 'Ovakav pad stanja uhranjenosti stanovništva u tri mjeseca je bez presedana na globalnoj razini', rekli su.

Prema podacima WHO-a  osim 90 posto djece mlađe od dvije godine i 95 posto trudnica i dojilja 'suočava se s ozbiljnim nedostatkom hrane - što znači da su konzumirale dvije ili manje skupina namirnica u prethodnom danu'. Dodaje se i da hrana kojoj imaju pristup ima najnižu nutritivnu vrijednost.

Nadalje se navodi da 95 posto kućanstava 'ograničava obroke i veličinu porcija', a da 64 posto kućanstava jede samo jedan obrok dnevno. Više od 95 posto kućanstava izjavilo je da su ograničili količinu hrane koju jedu odrasli kako bi osigurali da mala djeca imaju hranu, objavio je WHO.

Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas izvijestilo je u nedjelju da je u bolnici Kamal Advan najmanje 15-ero djece umrlo od pothranjenosti i dehidracije. Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, izvijestila je u ponedjeljak palestinska službena novinska agencija Vafa.

'Ovim tragičnim i užasnim smrtima uzrok je čovjek, one su predvidljive i potpuno ih je moguće spriječiti', rekla je Adele Khodr iz bliskoistočnog ureda UNICEF-a u izjavi u nedjelju.