NESTABILNO VRIJEME

Uglavnom tmuran i kišoviti vikend. Evo kad se vraćaju sunčana razdoblja

09.03.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Umjereno do pretežno oblačno, kiša povremeno na Jadranu i krajevima uz njega, u drugom dijelu dana mjestimice i u središnjim te istočnim predjelima. Ponegdje su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, na Jadranu umjereno do jako jugo, lokalno i olujno. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 15 °C, u Gorskoj Hrvatskoj mjestimice malo niža', prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za subotu

'U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno. Na slabu kišu treba računati popodne, u Podunavlju možda tek kasnije navečer. Zapuhat će umjeren razmjerno topao jugoistočnjak, uz koji će temperatura rasti do oko 14 °C. U središnjoj Hrvatskoj do 10 °C. Bit će promjenjivo, popodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, često sredinom dana.

Puhat će umjeren jugoistočnjak. Ujutro još mirno pa lokalno može biti i magle. Na zapadu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom. Ujutro na sjevernom Jadranu može biti neverina, u planinama malo snijega, u kotlinama ujutro magle i lokalno mraza', rekao je za HRT meteorolog Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

'Zapuhat će jako jugo, u Gorskoj Hrvatskoj umjeren južni vjetar. Najniža temperatura zraka na moru od 6 do 9 °C. U Dalmaciji promjenjivo sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom.

Sredinom dana puhat će jako jugo s olujnim udarima, a najviša temperatura zraka bit će oko 14 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske prijepodne još sunčana razdoblja, popodne oblačnije i nestabilnije, povremeno uz kišu, moguća je grmljavina, na moru nevere. Jugo umjereno i jako, a more sve valovitije', najavio je Pelajić.

I dalje promjenjivo

'I u nedjelju i početkom novog tjedna na kopnu promjenjivo s povremenom kišom, čestom i mjestimice jakom s nedjelje na ponedjeljak. Puhat će umjeren i jak južni vjetar, pa jugozapadni i do kraja utorka sjeverni. Dani topliji, u nedjelju na istoku moguće i do 20 °C.

Na Jadranu nestabilno, povremena kiša, lokalno čak i jaki pljuskovi te grmljavina, češće u nedjelju na sjevernom dijelu, a u ponedjeljak na južnom. Od utorka više sunčanih razdoblja, no i dalje nestabilno. U ponedjeljak će jugo oslabjeti, okrenuti na jugozapadnjak, a u utorak na sjeveru prolazno i buru', prognozirao je Pelajić za HRT.

Prognoza DHMZ-a za nedjelju:

'Promjenljivo oblačno, iznadprosječno toplo te osobito na Jadranu i vjetrovito. Mjestimice će padati kiša, većinom na Jadranu i predjelima uz njega gdje su prema večeri i u noći na ponedjeljak ponegdje mogući obilni pljuskovi s grmljavinom. Na istoku zemlje sunčana razdoblja te uglavnom bez oborine.

Zapuhat će umjeren jugoistočni i južni vjetar, u višim predjelima i jak, lokalno s olujnim udarima, navečer prolazno u okretanju na zapadnjak. Na Jadranu jako i olujno jugo, navečer će na sjevernom dijelu oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na Jadranu između 9 i 13 °C. Najviša dnevna uglavnom od 13 do 18 °C, na istoku malo viša.'