nastavak blokade

[FOTO/VIDEO] Na zagrebačkim ulicama sve je više smeća, a iz Čistoće poručuju: Neka nam svima daju otkaze

24.01.2023 u 20:13

Bionic
Reading

Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava da ni večeras ni sutra ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku

“Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren”, rekao je Sedić u izjavi dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti.

Danas su radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, a Čistoća je, kaže, pristala na one manje bitne, što je razlog za nastavak štrajka.

“Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju”, rekao je Sedić.

Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van.

Neka nam daju otkaze

“Neka nam daju otkaze svima”, kaže Sedić dodajući da je takav stav svih radnika.

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće, gostujući u RTL-u Danas, kazala je da radnici polako gube strpljenje

"Gube strpljenje polako, svjesni su da trebaju ići u radne zadatke, grad nije očišćen ni jučer ni danas", tvrdi.

  • +4
Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Osvrnula se i na to da je dio zahtjeva odobren, a radnici su, ističe, svjesni da je povećanje osnovice, dodatka i prijevoza stvar pregovora.

"U postupku smo mirenja i očekujemo da će to biti riješeno u tom roku. Nadam se što prije da prestane situacija za djelatnike, građane i upravu", navela je za RTL.

  • +11
Smeće otpad Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Tvrdi i kako su radnici svjesni da bi se grad mogao probuditi okovan smećem, a sama Kaltak procjenjuje da grad može ovako funkcionirati par dana, ali ne dulje.

Podsjetimo, sve je počelo tako da je Čistoća dala izvanredne otkaze trojci radnika jer je utvrđeno da su svo smeće jedne večeri trpali u isti kamion u Središću. To je na noge diglo njihove kolege koje su krenule prosvjedovati nakon čega su trojica spomenutih vraćena na posao.

  • +6
Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U međuvremenu su radnici izašli s dodatnim zahtjevima. Na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Zagrebačkog holdinga rečeno je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku 30 dana.

Uprava ZGH prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače, dok to Uprava ne prihvati radnici tvrde da se neće vratiti na posao.

Pretrpani kontejneri Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell