zamjenica gradonačelnika

Dolenec: Ovo se ne može nastaviti, štrajk u Čistoći smatramo nezakonitim

24.01.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, održala je konferenciju za medije povodom situacije u Čistoći i prosvjeda radnika koji odbijaju odvoziti otpad

“Uveli smo neka nova prava kao pravo na topli obrok. Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostalog imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno povećati plaće, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari. Uprava je odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima”, rekla je Danijela Dolenec.

Dodala je da je u siječnju plaća prosječno rasla 94 eura, a za više kategorije cifra je bila manja jer se komunalnim radnicima trebalo čim prije povećati plaće.

'Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija', dodala je.

Navela je da je Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao.

Danas se to nije dogodilo nego je izašao cijeli niz novih zahtjeva.

'Naša je poruka jasna – voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori', kazala je Dolenec.

Na pitanje kako riješiti problem odvoza kazala je da je sada fokus treba biti na povratku pregovorima i radnika na posao.

Dodala je da novonastala situacija nije održiva više od dva, tri dana, te da ispituju sve zakonske mogućnosti i da će njima postupati.

'Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati', istaknula je Dolenec i dodal da pravni stručnjaci kažu da je ovo nezakonito odbijanje izvođenja zadataka i postoji cijeli dijapazon sankcija koji uključuje i otkaze.

  • +6
Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

“Uhvatili smo se najtežih problema u ovom gradu i otvoreno komuniciramo da treba vremena i da će biti prepreka, ali da nećemo odustati. Pretpostavljamo da birači razumiju. Mi objašnjavamo namjere i postupke. Situacija u gradskoj Čistoći je sve samo ne redovna. Ako ste bili tamo, vidjeli ste da ima povišenih tonova s obje strane, ne smijemo si to uzeti nažao. Oko najvećeg dijela definicije problema slažemo se i jedni i drugi', zaključila je Dolenec.

Radnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak // Pixsell

Podsjetimo, sve je počelo tako da je Čistoća dala izvanredne otkaze trojci radnika jer je utvrđeno da su svo smeće jedne večeri trpali u isti kamion u Središću. To je na noge diglo njihove kolege koje su krenule prosvjedovati nakon čega su trojica spomenutih vraćeni na posao.

U međuvremenu su radnici izašli s dodatnim zahtjevima. Na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Zagrebačkog holdinga rečeno je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku 30 dana.

UpravaZGH prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače, dok to Uprava ne prihvati radnici tvrde da se neće vratiti na posao.

  • +3
Danijela Dolenec Izvor: Pixsell / Autor: Damir Krajac