ODAN PARTIJI PUTINA

Kalašnjikov zabranio komunistima da koriste njegov lik

Bionic
Reading

Tvorac najpoznatije automatske puške na svijetu, 92-godišnji Mihail Kalašnjikov, optužio je Komunističku partiju Rusije zbog ilegalnog korištenja njegovog lika i djela u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore

Njegov prezimenjak iz Samarske oblasti, kandidat za Dumu Leonid Kalašnjikov, nije, čini se, imao dovoljno vlastite karizme, pa je na plakatima koristio fotografiju svjetski poznatog konstruktora AK 47.

Biračka baza i jedna od osnovnih 'ciljanih skupina' Komunističke partije po tradiciji su penzioneri i stariji birači koji su nostalgični za Sovjetskim Savezom i generacijski bliži 2. svjetskom ratu. Mihail Kalašnjikov je živa legenda tog perioda: nositelj ordena Heroj socijalističkog rada i veteran događaja po imenu  'Velikaja otečestvenaja vojna', kako u Rusiji službeno zovu 2. svjetski rat.

No čuveni konstruktor tvrdi da nikakav ugovor o suradnji ili agitaciji s današnjim komunistima potpisao nije, kao ni tekst podrške u kojem, između ostalog, stoji da je član KP-a od 1953. godine.

Naprotiv, Kalašnjikov se naziva jednim od osnivača Ujedinjene Rusije, vladajuće proputinovske stranke koja postoji od 2001. godine. Komunisti tvrde da su pristanak Kalašnjikova dobili normalnim legalnim putem, ali Ujedinjena Rusija ih optužuje da su skenirali starčev potpis. Izborni komitet zabranio je KP-u upotrebu spornih materijala.