lakše se diše

Kakvo nas vrijeme čeka do kraja srpnja? Evo što kaže Europski centar za vremenske prognoze

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 20:17
  • Objavljeno 02.07.2020 u 19:08
Socijalno distancirani kupači na polupraznoj plaži u Vodicama

Socijalno distancirani kupači na polupraznoj plaži u Vodicama

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Ušli smo u drugu trećinu klimatološkog ljeta. Za razliku od sezonskih prognoza prema kojima smo već trebali prebroditi nekoliko toplinskih valova, lipanj je obilježilo promjenjivije vrijeme bez većih temperaturnih odstupanja, naročito u kopnenom području. Prema najnovijim tjednim prognozama Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), u srpnju bi mogli svjedočiti sličnom razvoju događaja uz nekoliko kišovitijih perioda

Naročito se to odnosi na razdoblje od 13. do 19. u mjesecu kada bi moglo biti suficita oborina u odnosu na prosjek na cijelom Balkanskom poluotoku i u Italiji, prenosi Istramet.

Što se tiče temperatura zraka, iako će naravno biti vrućih dana jer smo ipak u srcu ljeta, prognostički modeli ne predviđaju ekstremnije temperaturno odstupanje, odnosno dugotrajne toplinske valove s “nepodnošljivo” visokim temperaturama zraka. Pritom su prognoze ECMWF-a i američkog GFS-a (Global Forecast System), kao dva najvažnija prognostička modela, poprilično ujednačena i podržavaju ovakav razvoj događaja.

Samim time već možemo govoriti o tome kako će se sezonske prognoze koje su predviđale iznimno suho ljeto uz rekordne vrućine u mnogočemu pokazati pogrešnima. Naravno, za konačni “sud” trebat ćemo pričekati kraj klimatološkog ljeta koje završava s posljednjim danom kolovoza.

Promjenjivije već od petka

Iako će prva dva dana srpnja obilježiti vruće ljetno vrijeme, promjenjivije vrijeme očekujemo već od petka. Naročito se to odnosi na unutrašnjost Istre i gorje. Temperature zraka malo će se sniziti, no i dalje će biti sparno.

  • +28
  • +25

Turistička sezona

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Promjena će biti još izraženija u kopnenom dijelu Hrvatske gdje će biti prisutne poprilično izražene temperaturne anomalije, u što se možete uvjeriti pregledom ICON prognostičkog modela .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!