dramatična situacija

Kakvo je stanje u Klinici za infektivne bolesti? Dr. Kutleša: Prosječna dob pacijenata na intenzivnoj je oko 50 godina

09.11.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Broj novozaraženih koronom raste u ovom četvrtom valu koji ne posustaje. Karakteristično je to da covid pacijenti sve češće dolaze na odjele intenzivne njege sa začepljenim plućnim arterijama. Zabrinjava i podatak da gotovo nema pravila - kisik, odnosno pomoć respiratora traže i mlađi i stariji građani, jedino što oni koji su primili cjepivo ipak manje završavaju na odjelima intenzivne njege. O situaciji u bolnicama u Studiju 4 govorio je doc. dr. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

'Jučer tijekom dana primili smo troje bolesnika i svi su na respiratoru. Mlađe su životne dobi, sada je kod nas na intenzivnoj prosječna dob pacijenata oko 50 godina. Centar smo koji izvantjelesno radi oksigenaciju pa nam dolaze pacijenti mlađe životne dobi koji jesu kandidati za to i stoga je nama prosječna dob pacijenata možda malo niža. Mahom su necijepljeni, od svih pacijenata koji su u ovom posljednjem valu završili kod nas na intenzivnoj svega nekolicina je bila cijepljena. Čini se da cjepivo, što se pokazalo i kroz istraživanja, štiti od težeg oblika bolesti', poručio je dr. Kutleša, dodavši da nitko tko je primio booster dozu kod njih nije primljen.

Kaže kako se čini da delta varijanta virusa izaziva težu kliničku sliku, prenosi HTV.

Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell

'Doima se da i mlađa populacija može imati teže kliničke slike. Da, čini se da delta izaziva teže kliničke slike. Ono što je sada različito u odnosu na prethodne valove jest da je puno bolnica otvorilo odjele za covid pacijente, nije to samo jedna bolnica, i mnogi kolege vrijedno rade kako bi pokušali pomoći tim ljudima', naglasio je, dodavši da za sada sustav funkcionira.

  • +20
Drive-in testiranje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Do kada će to biti tako, ovisit će o brojkama. U svakom slučaju, situacija je dosta dramatična', poručio je dr. Kutleša.

Ističe da su države koje su ranije od nas uvele covid potvrde danas u boljoj situaciji od nas. 'Nismo se cijepili u dovoljnoj mjeri. Zašto je tome tako, ne znam, ali meni se ponekad čini da i neke države koje su ranije od nas uvele covid potvrde isto imaju porast oboljelih, ali im bolnički sustavi ne pate jer nema previše teških pacijenata. Jesmo li to i mi trebali ranije napraviti, teško je reći. Mislim da je struka na to upozoravala i mi smo mislili da bi to bio dobar put. Nadali smo se da je dovoljan broj ljudi prebolio bolest i da je dio cijepljen pa da situacija neće biti kakva je sada, ali smo se prevarili', kaže dr. Kutleša.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ